Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ ΚΈΡΔΙΣΕ ΤΟ ΦΕΤΙΝΌ ΝΌΜΠΕΛ ΕΙΡΉΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΡΌΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΏΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΉΝΗΣ ΣΤΗΝ ΓΗΡΑΙΆ ΗΠΕΙΡΟ, ΌΠΩΣ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΕ Η ΝΟΡΒΗΓΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΝΌΜΠΕΛ, ΈΝΑ ΒΡΑΒΕΊΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΆΖΕΙ ΩΣ ΑΝΉΨΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΎ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΠΟΥ ΑΓΩΝΊΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΎΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ ΧΡΈΟΥΣ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, παρέλαβε και επισήμως σήμερα στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στη μεταμόρφωση "μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης".


 
Παρουσία περίπου 20 Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν καθισμένοι δίπλα-δίπλα και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετήσουν τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ "να προχωρήσει μπροστά", παρά την κρίση.
 
"Η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδηθεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί, για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση" δήλωσε ο Γιάγκλαντ.
 
Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία, απένειμε στη συνέχεια το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
 
"Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί" πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.
 
"Μαζί πρέπει να ενεργήσουμε, ώστε να μην χαθεί αυτό που οικοδομήσαμε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων" πρόσθεσε, μιλώντας για "τα 80 εκατομμύρια ανθρώπους" που έπεσαν στο παρελθόν θύματα του εξτρεμισμού.

Συμβολικά, ο Γιάγκλαντ διάνθισε την ομιλία του με λέξεις από πολλές γλώσσες, εκφράζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διαφορετικότητα.
 
Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.
 
Τα χρήματα του επάθλου των 930.000 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, έτσι συνολικά δύο εκατ. ευρώ να διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής.
 
Η απόφαση αυτή έκανε να σωπάσουν κάπως οι επικριτές στο Twitter, που αρχικά είχαν αστειευτεί πως, αν το έπαθλο ήταν για όλους τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει όλοι να το μοιραστούν -θα αντιστοιχούσαν έτσι 0,2 λεπτά του ευρώ στον καθένα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις δηλώσεις του, δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί το ευρώ, σύμβολο μιας πλέον δοκιμαζόμενης ευρωπαϊκής ενότητας.
 

«Σήμερα, ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της ενότητάς μας βρίσκεται στα χέρια όλων. Είναι το ευρώ, το νόμισμα της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης» δήλωσε ο Μπαρόζο, παραλαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ. «Θα το υπερασπιστούμε» υπογράμμισε.
 
 
Η Επιτροπή τίμησε την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 πλέον κρατών – μελών για ανοικοδόμησή της Γηραίας Ηπείρου μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον ρόλο της στην παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989
 

Νομπελ Ιατρικής 2012 παίρνουν οι Σίνγια Γιαμανάκα και Τζον Γκέρντον

 
Οι έρευνες για τα βλαστοκύτταρα και η τεχνική του πυρηνικού αναπρογραμματισμού των κυττάρων καθόρισαν το φετινό αποτέλεσμα των Βραβείων Νόμπελ Ιατρικής, καθώς το βραβείο του 1 εκατομμυρίου ευρώ μοιράστηκαν για τις ανακαλύψεις τους στο πεδίο αυτό ο ΙάπωναςΣίνγια Γιαμανάκα και ο Βρετανός Τζον Γκέρντον.
 
Ο 50χρονος Γιαμανάκα είναι ο επιστήμονας που με το πείραμά του το 2006απέδειξε ότι τα ενήλικα κύτταρα ποντικών μπορούν να αναπρογραμματισθούν και να γίνουν βλαστοκύτταρα, δίνοντας έτσι νέα ζωή σε αυτό το πεδίο της έρευνας και ώθηση στις θεραπείες που βασίζονται σε αυτά τα αρχαία κύτταρα, ενώ ο 79χρονος Τζον Γκέρντον είναι αυτός που το 1962 κατάφερε να ανακαλύψει ότι το DNA ενός ενήλικου βατράχου περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ούτως ώστε να μετατραπεί σε βλαστοκύτταρο και άρα σε οποιονδήποτε ανθρώπινο ιστό.
 
Το κείμενο της Επιτροπής Νόμπελ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ανακαλύψεις τους έφεραν επανάσταση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα και οι οργανισμοί. Βραβεύονται για την ανακάλυψή τους ότι τα ενήλικα κύτταρα μπορούν να αναπρογραμματισθούν για να γίνουν πλειοδύναμα (δηλαδή μπορούν να μετατραπούν σε όλα τα διαφορετικά είδη κυττάρων)».
 
 
Το σύνολο του σώματός μας προέρχεται από τα βλαστικά κύτταρα τα οποία σιγά σιγά γίνονται δέρμα, αίμα, νεύρα, μύες και κόκαλα. Ο επιστήμονες μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούσαν ότι η μόνη πηγή βλαστοκυττάρων είναι τα έμβρυα, με αποτέλεσμα οι σχετικές έρευνες σε κάποιες χώρες να σταματήσουν για ηθικούς λόγους.
 
Η έρευνα του Γκέρντον, που στην ουσία ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κλωνοποίησε κάποιο ζώο, και η έρευνα του Γιαμανάκα άλλαξαν μεταξύ άλλων και αυτό ακριβώς, αφού πλέον βλαστικά κύτταρα μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς να εγείρεται ηθικό θέμα. Σημειώνεται ότι η εργασία του Γιαμανάκα είχε προκαλέσει σάλο καθώς γι' αυτήν εξέδωσε θετική ανακοίνωση το Βατικανό, ενώ την ανακάλυψη είχε χαιρετήσει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του.
 
Οι δύο επιστήμονες αντιμετώπισαν τη βράβευσή τους με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ο Γκέρντον δήλωσε «έκπληκτος και απέραντα ευγνώμων» για το ότι αναγνωρίστηκε η δουλειά του ύστερα από τόσα χρόνια, ενώ ο Γιαμανάκα ανέφερε: «Η χαρά μου είναι μεγάλη, όμως ταυτόχρονα αισθάνομαι μια τεράστια ευθύνη».

Νομπελ Λογοτεχνίας 2012 παίρνει ο Μο Γιαν

 

«Μη μιλάς». Αυτό σημαίνει το «Μο Γιαν», το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του φετινού νικητή του Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ενδιαφέρουσα επιλογή ψευδωνύμου από έναν συγγραφέα, κάποιον δηλαδή που έχει θέσει ως υποχρέωση στον εαυτό του «να μιλάει», έστω και μέσα από τον γραπτό λόγο. Το πραγματικό όνομα του Μο Γιαν είναι Γκουάν Μογιέ και πρόκειται για τον πρώτο πολίτη και κάτοικο της Κίνας που του απονέμεται το ύψιστο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο

Μην μπερδεύεστε: όταν το 2000 το Νομπέλ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Γκάο Ξινγιάνγκ, το βραβείο δεν πήγε στην Κίνα ακριβώς: η υπηκοότητα του Ξινγιάνγκ είναι γαλλική. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε τον Μο Γιαν διότι «ενώνει με ψυχεδελικό ρεαλισμό το λαϊκό παραμύθι, την Ιστορία και τη σύγχρονη ζωή». «Το ύφος γραφής του είναι μοναδικό» δήλωσε ο Πίτερ Ινγκλουντ, από τη Σουηδική Ακαδημία. «Μισή σελίδα να διαβάσεις από έργο του Μο Γιαν και αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για δικό του κείμενο».

Γεννημένος στη βορειοανατολική Κίνα το 1955, ο Μο Γιαν προέρχεται από οικογένεια αγροτών. Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Πολιτιστικής Επανάστασης εγκατέλειψε το σχολείο για να εργαστεί σε εργοστάσιο. Ξεκίνησε το γράψιμο όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, το 1981. Τρία χρόνια αργότερα προσλήφθηκε ως καθηγητής στο τμήμα φιλολογίας στην Πολιτιστική Ακαδημία του Στρατού. Το 1991 απέκτησε και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη λογοτεχνία από πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Το ιδιαίτερο ψευδώνυμό του το επέλεξε ήδη από το πρώτο του βιβλίο και η επιλογή είχε να κάνει με το ότι επειδή μιλούσε πάντοτε ανοιχτά, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αρεστός στην κινεζική ενδοχώρα, επέλεξε αυτό το όνομα για να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι πρέπει κάποτε και να σωπαίνει. Φαίνεται ότι τελικά τα κατάφερε και σε αυτόν τον τομέα, καθώς άλλοι Κινέζοι συγγραφείς τον έχουν κατηγορήσει πως όταν φυλακίστηκαν, παρότι το σύνταγμα κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, ο Μο Γιαν σιώπησε. Ωστόσο, έπεσε και εκείνος θύμα λογοκρισίας και απαγορεύσεων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το δικό του συγγραφικό έργο, είναι «λαλίστατος», ιδιαιτέρως παραγωγικός. Μετράει καμιά δωδεκάδα βιβλία με συλλογές διηγημάτων, αλλά και μυθιστορήματα. Εχει επίσης λάβει και άλλα βραβεία, με πιο πρόσφατο (πριν από το Νομπέλ), το κορυφαίο κινεζικό βραβείο λογοτεχνίας, πέρυσι, με το μυθιστόρημα «Ο βάτραχος». Ακόμα, τρία βιβλία του έχουν μεταφερθεί στο σινεμά, δύο εκ των οποίων από τον διάσημο Ζανγκ Γιμού.

 

Νομπελ Οικονομιας 2012 παίρνουν οι Αλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ

ΔΎΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΌΓΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΊΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΉΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΊΔΟΣΗΣ ΠΟΛΛΏΝ ΑΓΟΡΏΝ, ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΦΕΤΙΝΌ ΒΡΑΒΕΊΟ ΝΌΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ. Ο ΛΌΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 61ΧΡΟΝΟ ΑΛΒΙΝ ΡΟΘ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΤΟΥ ΧΆΡΒΑΡΝΤ ΚΑΙ ΤΟΝ 89ΧΡΟΝΟ ΛΌΙΝΤ ΣΆΠΛΕΪ ΤΟΥ UCLA ΠΟΥ ΤΙΜΉΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΊΟ ΚΑΙ ΤΟ ΈΠΑΘΛΟ ΎΨΟΥΣ 8 ΕΚΑΤ. ΚΟΡΩΝΏΝ (920.000 ΕΥΡΏ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΊΑ ΤΟΥΣ ΠΆΝΩ ΣΤΗ «ΘΕΩΡΊΑ ΤΩΝ ΣΤΑΘΕΡΏΝ ΚΑΤΑΝΟΜΏΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΎ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ».

 

«Αυτήν τη χρονιά το βραβείο ανταμείβει την έρευνα για μια κεντρική οικονομική προβληματική: πώς συσχετίζονται οι διάφοροι παράγοντες», ανέφερε η επιτροπή της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας που απένειμε το βραβείο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικό παράδειγμα οικονομικής μηχανικής».
 
Η εν λόγω έρευνα επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων σε μία συναλλαγή και μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες περιπτώσεις, όπως συναλλαγές μαθητών και σχολείων, δωρητών οργάνων και ασθενών που περιμένουν μόσχευμα ή ο διορισμός νέων γιατρών σε νοσοκομεία. 
 
 Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο και στους δύο, επειδή οι έρευνές τους αλληλοσυμπληρώνονται. Ο μεν Σάπλεϊ χρησιμοποίησε τη θεωρία παιγνίων για να μελετήσει και να συγκρίνει μεθόδους αλληλεπίδρασης και το πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι οι αντιστοιχίσεις είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές, δημιουργώντας έναν ειδικό αλγόριθμο.
 

Ο Ροθ, με τη σειρά του, έδωσε συνέχεια στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής με μια σειρά από εμπειρικές μελέτες που συνέβαλαν στον επανασχεδιασμό υπαρχόντων θεσμών.

 

Ο Αλβιν Ροθ δήλωσε τηλεφωνικά από την Καλιφόρνια ότι ο «σχεδιασμός αγορών» είναι «ένας καινούργιος τομέας των οικονομικών»
Εξέφρασε τη χαρά του που μοιράζεται το βραβείο με τον Σάπλεϊ, όμως δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με το μερίδιό του από το χρηματικό έπαθλο.
 
Νομπελ Φυσικής 2012 παίρνουν οι Σερζ Αρός και Ντέιβιντ Γουάινλαντ.
 
Για το έργο τους στην κβαντική φυσική, που «ανοίγει το δρόμο για την επανάσταση στο χώρο των υπολογιστών», μοιράζονται από κοινού το φετινό Νόμπελ Φυσικής ο γάλλος φυσικός Σερζ Αρός και ο αμερικανός συνάδελφός του Ντέιβιντ Γουάινλαντ. 

Οι δύο επιστήμονες τιμούνται για τις «επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων»,

Οι έρευνες των Αρός και Ουάιλαντ ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι «ίσως θα αλλάξουν την καθημερινή ζωή μας όπως την άλλαξαν οι κλασικοί υπολογιστές τον περασμένο αιώνα», επισημαίνει η επιτροπή.

Ο Αρός γεννήθηκε το 1944 στην Καζαμπλάνκα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1971 στο Πανεπιστήμιο «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού. Είναι σήμερα καθηγητής στο Collège de France και την Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι. 
 

Ο Γουάινλαντ γεννήθηκε το 1944 στο Μιλγουόκι και έγινε διδάκτορας του Χάρβαρντ το 1970. Εργάζεται σήμερα στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρων και Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.
 
Νομπελ Χημείας 2012 παίρνουν οι Ρόμπερτ Λέφκοβιτς, και Μπράιαν Κομπίλκα
 
Δύο αμερικανοί επιστήμονες, ο Ρόμπερτ Λέφκοβιτς, 69 ετών, και ο Μπράιαν Κομπίλκα, 57 ετών, μοιράζονται  το Νομπέλ Χημείας 2012, 
 
Με την έρευνά τους για την αποκωδικοποίηση των G πρωτεϊνικών υποδοχέων οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο της επικοινωνίας των κυττάρων στον οργανισμό, όσο απομακρυσμένα και να είναι το ένα από το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας τα κύτταρα ανταποκρίνονται στα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα που δέχεται ο οργανισμός. Επίσης, σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Νομπέλ της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, «περίπου τα μισά από τα φάρμακα δρουν μέσω αυτών των υποδοχέων, μεταξύ των οποίων είναι και οι βήτα αναστολείς που λαμβάνουν οι καρδιοπαθείς, τα αντιισταμινικά και διάφορα νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα».
 
Στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα υπάρχουν αισθητήρες για το φως, τις οσμές και τις γεύσεις αντίστοιχα. Μέσα στο σώμα τα κύτταρα έχουν παρόμοιους αισθητήρες για τις ορμόνες που ρυθμίζουν από τα συναισθήματα μέχρι την ενέργεια του οργανισμού. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η αδρεναλίνη (η ορμόνη της εγρήγορσης), η σερετονίνη (η ορμόνη της ευτυχίας), η ντοπαμίνη κ.λπ. Οσο ένας οργανισμός αναπτύσσεται, τόσο τα κύτταρα χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς επικοινωνίας τους για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Την πολύ σημαντική λειτουργία της επικοινωνίας στην καθημερινότητα, αλλά και κατά την ανάπτυξη τελούν στον οργανισμό οι G πρωτεϊνικοί υποδοχείς.
 
Ο Λέφκοβιτς είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ραδιενέργεια από το 1968. Στόχος του ήταν να εντοπίσει τους υποδοχείς των κυττάρων. Προσθέτοντας ισότοπα σε διάφορες ορμόνες και με τη βοήθεια της ακτινοβολίας, κατάφερε να εντοπίσει αρκετούς υποδοχείς, συμπεριλαμβανομένου ενός υποδοχέα αδρεναλίνης. Περίπου 12 χρόνια αργότερα και με τη βοήθεια του Κομπίλκα, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να απομονώσει το γονίδιο που κωδικοποιεί τον συγκεκριμένο υποδοχέα. Τότε οι επιστήμονες κατάλαβαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει μία ολόκληρη «οικογένεια» παρόμοιων υποδοχέων στα κύτταρα. Η οικογένεια αυτή, που έχει ονομαστεί πλέον συζευγμένοι υποδοχείς πρωτεΐνης G, χρησιμοποιείται από τουλάχιστον τα μισά φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά.  
 
Σύμφωνα με τον δρα Λέφκοβιτς, «οι υποδοχείς λειτουργούν ως δίοδος των κυττάρων προς πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες μέσα στον οργανισμό. Η θέση τους επιτρέπει να ρυθμίζουν κάθε γνωστή φυσιολογική διαδικασία του ανθρώπου. Οπως είναι λογικό, οι γιατροί σε περίπτωση ασθενειών χρειάζονται αυτή τη δυνατότητα ρύθμισης». Για παράδειγμα, η ισταμίνη είναι σημαντική σε περιπτώσεις αλλεργιών, η ντοπαμίνη για τη νόσο του Πάρκινσον, και η σεροτονίνη για το πώς αισθανόμαστε το φως και το σκοτάδι, αλλά και για πολλές άλλες λειτουργίες, όπως συναισθηματικές.
 
Το 2011, 47 χρόνια μετά την πρώτη διατύπωση της θεωρίας, ο Κομπίλκα και η ομάδα του κατάφεραν να απεικονίσουν την ακριβή στιγμή που η ορμόνη ενεργοποιείται από τον υποδοχέα και στέλνει την εντολή στο κύτταρο.