Σύσκεψη για τη δόση του Ιανουαρίου-«Ανασυντάσσεται» η κυβέρνηση μετά τα Χριστούγεννα.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα «χαλάρωσης», τόσο λόγω της ανακούφισης για την έγκριση της δόσης, όσο και εξαιτίας της Χριστουγεννιάτικης «ραστώνης», η κυβέρνηση καλείται να βάλει και πάλι μπροστά τις μηχανές για να μην υπάρξει κάποιο «ατύχημα» στο πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου και χαθεί το θετικό «μομέντουμ» που υπάρχει για την Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Έτσι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Μέργο και τους ομολόγους του από άλλα υπουργεία για να διαπιστωθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν βάσει Μνημονίου και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να μη τεθούν εν αμφιβόλω οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων αρχής γεννωμένης αυτής του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου (7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και άλλα 2 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό) η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενα την ψήφιση του φορολογικού και την οριστικοποίηση της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο 15θημερο του Ιανουαρίου, ενώ και για την αύξηση των τιμολογίων, η ΡΑΕ εκτιμάται ότι θα δώσει την οριστική της απάντηση στο ίδιο διάστημα. Έτσι, εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του επόμενου μήνα από το Eurogroup που αναμένεται να συνεδριάσει στις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η τρόικα έχει χαρακτηρίσει κι άλλες δράσεις ως προαπαιτούμενες για τις δόσεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ σε κάθε μήνα).

Τον Φεβρουάριο θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη θέσπιση ανώτατων ορίων για τις δαπάνες που θα μπορούν να κάνουν τα επόμενα τρία χρόνια οι φορείς της κυβέρνησης και ειδικά οι δήμοι. Τα όρια αυτά θα είναι δεσμευτικά για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ για το τρίτο έτος θα μπορούν να αλλάζουν σε κάθε αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου.

Για τον Μάρτιο, όμως, υπάρχει το μεγαλύτερο «αγκάθι». Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έκθεση για το ανθρώπινο δυναμικό των

υπουργείων, βάσει της οποίας θα προκύψει ο αριθμός των υπαλλήλων που δεν χρειάζονται και κατ’ επέκταση το πόσοι θα αποχωρούν από το Δημόσιο ανά τρίμηνο έως το τέλος του 2014.

Η δεύτερη «προαπαιτούμενη» δράση του Μαρτίου είναι η περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων με κριτήριο τις τρεις χαμηλότερες τιμές στις χώρες της Ε.Ε.

Τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν την βασική ατζέντα της διυπουργικής σύσκεψης. Σε επίπεδο γενικών γραμματέων, όμως, υπάρχει μία σειρά ζητημάτων και μέτρων που θα πρέπει μέχρι τέλη Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο. Οι δράσεις αυτές ξεπερνούν τις 40, αλλά οι βασικότερες αφορούν:

1. Τον ορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα φορολογικής διοίκησης. Ο ορισμός δεν θα έχει γίνει έως το τέλος του μήνα, αλλά αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

2. Την ενίσχυση της εποπτείας της εφαρμογής του προϋπολογισμού.

3. Τη θέσπιση αυτόματων περικοπών δαπανών (εκτός μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων) σε περίπτωση αποκλίσεων.

4. Την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

5. Τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματων περικοπών δαπανών της γενικής κυβέρνησης για την κάλυψη των υστερήσεων στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

6. Την ολοκλήρωση της έκθεσης για τις θεσμικές αλλαγές στα υπουργεία.

7. Τη μείωση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 10% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 και κατά επιπλέον 10% μέσα στο 2013.

8. Την εφαρμογή συστήματος με το οποίο τα φαρμακεία θα περνούν ηλεκτρονικά όλες τις συνταγές.

9. Την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αναμένεται μία από αυτές τις μέρες να ανακοινωθούν.

10. Τη δημιουργία νέου πλαισίου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά πετρελαιοειδών που θα προβλέπει σύσταση ανεξάρτητου φορέα αποθεμάτων διαχείρισης.

Τα περισσότερα ζητήματα και κυρίως εκείνα που αφορούν τον έλεγχο του προϋπολογισμού, τη δημιουργία αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, περιλαμβάνονται σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν ήδη προωθηθεί στη Βουλή. Μετά τις 7 Ιανουαρίου θα ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος του υπουργείου Οικονομικών που θα κυρώνει όλες αυτές τις Πράξεις, ενώ θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί και τα υπόλοιπα ζητήματα ώστε να μην προκύψει κάποια εμπλοκή με την τρόικα.

Ταυτόχρονα, όμως, οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζονται και για τις δράσεις του επόμενου τριμήνου. Μεταξύ άλλων, τον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει:

1. Τεθεί πλαφόν στις δαπάνες υπουργείων και νοσοκομείων σε βάθος τριετίας

2. Ολοκληρωθεί η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων για έλεγχο δαπανών

3. Καταρτιστεί το σχέδιο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα υπουργεία

4. Εγκριθεί από το Συμβούλιο Μεταρρυθμίσεων ο τρόπος αναδιάρθρωσης κάθε υπουργείου

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση θα κληθεί να έχει υιοθετήσει νομοθεσία που θα παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στην νέα γραμματεία φορολογικής διοίκησης και να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση όλων των διευθυντών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών συμβούλων που

βρίσκονται στη δημόσια διοίκηση.

Επίσης, τον Μάρτιο θα πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρατικά λαχεία και τα λιμάνια, να είναι πλήρως λειτουργικό το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες και να έχει νομοθετηθεί το νέο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού.

kathimerini.gr