Του

Ο Λευκός Οίκος έχει τηρήσει σιγή ιxθύος για το θέμα του θαυματουργού, ανακουφιστικού για το χρέος, αναμνηστικού κέρματος πλατίνας αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά αυτό συμβαίνει γιατί κανείς δεν έχει ρωτήσει μέχρι τώρα. Έτσι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, αν κάποιος από τους εκπροσώπους τύπου στο Λευκό Οίκο άρθρωνε το ερώτημα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο Λευκός Οίκος θα χαλάσει το κέφι της μπλογκόσφαιρας λέγοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ένα κέρμα και να το «πουλήσει» στην Federal Reserve ως ένα τρόπο για να συγκεντρώσει κεφάλαια αποφεύγοντας έτσι το χρέος να χτυπήσει ταβάνι. Η κατάσταση θυμίζει αυτό που είχε γίνει το 2011, όταν ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση χρήσης της Δέκατης Τέταρτης Τροπολογίας για την αποφυγή του ταβανιού του χρέους.

Να σημειωθεί ότι κανείς δεν ρώτησε για το κέρμα στη συνέντευξη τύπου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Matthew Anderson αργότερα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Κατά κάποιο τρόπο, μια επίσημη διάψευση από τον Πρόεδρο θα ήταν κρίμα, αφού οι συζητήσεις και στιχομυθίες που δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο γύρω από το κέρμα πλατίνας τους ενός τρισ. έχουν πολύ πλάκα. Η Ουάσιγκτον δεν θα κάνει καλά αν αναγκάσει αυθεντίες και bloggers να γυρίσουν πίσω στο σημείο εκείνο που κονταροχτυπιούνταν για πιο κοινότοπα ζητήματα, όπως η μακροχρόνια κρίση της στεγαστικής αγοράς.

Αυτό που έχει «φουντώσει» τις συζητήσεις είναι ότι υπάρχει πραγματικά κάτι που φαίνεται σαν ένα παραθυράκι στο νόμο το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να επιτρέψει στο Δημόσιο να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα αυτά να μην προσμετρηθούν στο χρέος οδηγώντας το εκτός ορίων. Η νομοθετική «τρύπα» είναι αρκετά μεγάλη ώστε ο Βουλευτής Greg Walden (Ρεπουμπλικάνος – Όρεγκον) υποσχέθηκε να την καλύψει νομοθετικά αποτρέποντας μια τέτοια κίνηση. Το τέχνασμα με το κέρμα δεν θα προκαλέσει αναγκαστικά βραχυπρόθεσμη οικονομική ζημία, αφού δεν θα διόγκωνε την προσφορά χρήματος, εάν δεν οδηγούσε σε μεγαλύτερο δανεισμό και δαπάνες στην οικονομία. Το μειονέκτημα; Το πιο πιθανό είναι μια συνταγματική κρίση.

Ο Josh Barro, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του Ticker blog του Bloomberg, επιμένει ότι ο Geithner πρέπει να είναι έτοιμος να κόψει το νόμισμα και να ξεσκεπάσει τη μπλόφα των Ρεπουμπλικάνων για το ταβάνι του χρέους. Ο Paul Krugman, αρθρογράφος των New York Times, μάλιστα πρότεινε στη μία πλευρά του νομίσματος να τυπωθεί η κεφαλή του Προέδρου της Βουλής John Boehner, «επειδή χάρις σε αυτόν και τους συναδέλφους του, αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο». Αλλά στο Reuters, ο blogger Felix Salmon λέει: «Όπως κάθε παίκτης του πόκερ γνωρίζει, όταν έχουμε απέναντί μας ένα πολύ ηλίθιο αντίπαλο, δεν πρέπει ποτέ να μπλοφάρουμε».

Καθαρή κωμική ανακούφιση.

Ο Coy είναι οικονομικός συντάκτης του Bloomberg Businessweek.

πηγή