Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες, που άλλοτε ήταν γνωστή ως Κριστίνα Κίρσνερ αλλά για κάποιον λόγο αποφάσισε να εγκαταλείψει το επώνυμο του συζύγου της, προέβη χθες σε δύο βαρύγδουπες ανακοινώσεις.
 
Η πρώτη αφορά τον πληθωρισμό της Αργεντινής, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν κατά μία μονάδα υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα και σε ετήσια βάση έφτασε το 10,8%. Είναι ασφαλώς υψηλός, αλλά είναι ο μισός από εκείνον της Βενεζουέλας, μιας χώρας που ως γνωστόν δεν διαφέρει και πολύ από τον επίγειο παράδεισο.

 
Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά το χρηματικό ποσό που χρειάζεται κάθε μέρα ένας Αργεντινός για να φάει: έξι (6) πέσο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ (για την ακρίβεια, 90 λεπτά). Αν ληφθεί υπόψη ότι ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στη χώρα αυτή είναι 2.875 πέσο (ή 435 ευρώ), προκύπτει το συμπέρασμα ότι στη χώρα αυτή οι άνθρωποι ζουν σαν βασιλιάδες. Δίνουν 180 πέσο τον μήνα για φαΐ και τους περισσεύουν 2.695 για άλλες απολαύσεις. Είναι απορίας άξιο λοιπόν γιατί η Αργεντινή δεν κατακλύζεται από φτωχούς νοτιοευρωπαίους μετανάστες.
 
Αυτή είναι η επίσημη πλευρά των πραγμάτων.Υπάρχει όμως και η ανεπίσημη. Σύμφωνα με στοιχεία ιδιωτικών οργανισμών, τα οποία ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο πραγματικός πληθωρισμός φτάνει το 25,6%, καθιστώντας την Αργεντινή πρωταθλήτρια στη Λατινική Αμερική. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που τα συνδικάτα ζητούν ελάχιστη μισθολογική αύξηση 25%, καθώς και μείωση των φόρων για τα φτωχότερα στρώματα. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει αυτό που αισθάνονται οι πολίτες», δήλωσε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Πατρίσια Μπούλριτς.
 
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια σε μεθοδολογικές αλλαγές στη μέτρηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που ανακοινώνει να είναι εντελώς αναξιόπιστα. Υστερα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο τώρα να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα γι' αυτή την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων.
 
Ακόμη κι έτσι να είναι όμως, δεν παραμένει το γεγονός ότι οι κάτοικοι μπορούν να τρέφονται με έξι πέσο την ημέρα;
 
Εξαρτάται από την τροφή:  

Ο ανταποκριτής του Ασοσιέιτεντ Πρες, για παράδειγμα, έκανε μια βόλτα στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες και διαπίστωσε ότι με αυτό το χρηματικό ποσό μπορεί κανείς να αγοράσει ένα πακέτο τσίχλες ή ένα γιαούρτι ή ένα «αλφαχόρ», το παραδοσιακό δηλαδή μπισκότο με καραμέλα και σοκολάτα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά είναι νόστιμα. Δύσκολα όμως προσφέρουν τις ελάχιστες θερμίδες και πρωτεΐνες που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «απαιτούνται για τη συντήρηση ενός μετρίως ενεργού ενήλικα». Ακόμη και ένα απλό σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν (χωρίς τομάτα ή μαρούλι) κοστίζει 13 πέσο. Κι ένα αναψυκτικό άλλα 8.

 
Εκείνες οι λαχταριστές τεράστιες μπριζόλες δεν γνωρίζουμε πόσο κοστίζουν. Αλλά μάλλον προορίζονται  μονάχα για τους τουρίστες.