Οκτώ χρόνια παρέμεινε στο τιμόνι του Eurogroup ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τα τελευταία τρία όταν κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτοφανή κρίση στην ιστορία της ευρωζώνης, την ώρα που αγορές και επενδυτές ποντάρανε στη διάσπαση της ευρωζώνης και την κατάρρευση του ευρώ.

Χθες Δευτέρα, ο Γιούνκερ προήδρευσε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να δώσει τη σκυτάλη στο νέο επικεφαλής του Eurogroup, τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και εκλεκτό της Γερμανίας, Γερόεν Ντίσελμλουμ.

"Η πιο επικίνδυνη περίοδος ήταν όταν οι αναλυτές άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. Ευτυχώς, όλοι αυτοί οι φόβοι εξαλείφθηκαν. Κυρίες και κύριοι μπροστά στη σοβαρή οικονομική κρίση την πιο σοβαρή απ'τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιδράσει διχασμένη", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ.

Ο Ντάισελμπλουμ παρότι προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα είναι υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της λιτότητας που πρεσβεύει η Γερμανία. Μετά την εκλογή του, την οποία δεν υποστήριξε η Ισπανία, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει την εξισσοροπιστική πολιτική του προκατόχου του. "Πρέπει να συνεργαστούμε εποικοδομητικά. Εγώ θα προσπαθήσω να χτίσω γέφυρες μεταξύ Βορρά και Νότου μεταξύ των χωρών με ανώτατη ή μη αξιολόγηση μεταξύ των χωρών με λιτότητα κι όσων δεν εφαρμόζουν", υπογράμμισε ο νέος προεδρεύων.

"Ο Γερόεν Ντάισελμπλουμ εξελέγη νέος πρόεδρος. Πρόκειται για μια πολύ καλή απόφαση κι όπως ξέρετε, υποστήριξα την υποψηφιότητά του. Προσωπικά πιστεύω ότι η λιτότητα κι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι απαραίτητα στοιχεία για το μέλλον όλων των ευρωπαϊκών χωρών", είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα του κυπριακού μνημονίου συζητήθηκε μόνο άτυπα στο Eurogroup, ενώ η τελική συμφωνία δεν αναμένεται πριν το Μάρτιο.