Του Νίκου Χρυσικόπουλου
 
Εάν πληκτρολογήσει κανείς τη λέξη “Grexit” στη μηχανή αναζήτησης της Google, θα λάβει 1 εκατομμύριο αποτελέσματα. Αντίθετα, η λέξη “Grecovery” που η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος υιοθέτησε ως νεολογισμό για να περιγράψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, περιορίζεται σε μερικές δεκάδες αποτελέσματα. Πιθανότατα o αριθμός αυτός δεν θα διατηρηθεί για πολύ αφού πληθαίνουν διαρκώς οι εκτιμήσεις (βλέπε: Morgan Stanley: Από την αναταραχή, στην αναδιοργάνωση) που μιλούν για ένα εν δυνάμει ελληνικό επενδυτικό turnarnound story που κωδικοποιείται ως «Grecovery» (από τα αρχικά GR και το recovery = ανάρρωση, ανόρθωση), προοπτική ήδη που αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο.

Καθώς η μείωση του ρίσκου αναφορικά με την πορεία της χώρας ως μέλος της Ευρωζώνης έχει πλέον περιοριστεί, κάτι που αποτέλεσε τον καταλύτη για την άνοδο των μετοχικών αξιών στη Λεωφόρο Αθηνών το τελευταίο εξάμηνο, στο προσκήνιο έρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την εγχώρια κρίση, σε όσες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς επωφελούνται από την αποδυνάμωση των ανταγωνιστών και τη βελτίωση στο κόστος, και σε εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή ιδιωτικοποιούνται.

Πέραν των συστάσεων και των προτάσεων των ξένων οίκων, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι συστάσεις των εγχώριων ΑΧΕ που, εκ των πραγμάτων, διαθέτουν καλύτερη οπτική για τις ελληνικές μετοχές. Με την πλειονότητα πολλών εκ των μετοχών της “πραγματικής οικονομίας” να έχει καταγράψει ήδη σημαντική άνοδο στο ταμπλό, ενδιαφέρουν αποκτούν οι επιλογές τους για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Έτσι, στις κορυφαίες επιλογές της ΙΒG για το 2013 όπως περιλαμβάνονται στο outlook της χρηματιστηριακής με τίτλο «Buy the Grecovery» περιλαμβάνονται εννέα μετοχές και συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis, Folli Follie, ΕΛΠΕ και Μotor Oil. H χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει ανέβει στο 20% και παραμένει ακόμη χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο του 50% (1996-2012), ενώ πολλές μετοχές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτίμησης καθώς η αγορά δείχνει να αγνοεί πως η κερδοφορία τους θα ενισχυθεί ταχύτατα λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Από την πλευρά της η Eurobank Equities συγκαταλέγει τρεις τίτλους στα top-picks για το 2013, τον ΟΤΕ, τη ΜΕΤΚΑ και τον ΟΠΑΠ, ενώ έπειτα από τη σημαντική υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου των κορυφαίων επιλογών της για το 2012, αφαίρεσε τις μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, διατηρώντας σύσταση ‘αγορά’ και για τους τρεις τελευταίους. Οι αναλυτές της Eurobank Equities αναφέρουν πως “οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο επιλεκτικοί, επικεντρωμένοι σε μετοχές εταιρειών με ικανότητα δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών και συντηρητικούς ισολογισμούς… Για κίνηση, όμως, σε υψηλότερα επίπεδα απαιτείται βελτίωση των προοπτικών για τα κέρδη των εταιρειών και τις ταμειακές τους ροές, καθώς οι ελληνικοί μη-τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα αποτίμησης παρόμοια με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς τίτλους”.

Σε σχετικό της report η Beta Securities επιλέγει 11 τίτλους για το 2013. Αναλυτικά, τις ΕΥΔΑΠ (“Στο 56% της καθαρής θέσης και με 40 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενες ωφέλειες από περικοπές εξόδων έχει όλες τις προϋποθέσεις να πληρώσει καλές αποδόσεις”), τον ΟΠΑΠ (“το ρίσκο υποχώρησης είναι μικρό”), την Jumbo (“νέοι καταλύτες από Ρουμανία, internet και Βουλγαρία φέτος”), τον Σαράντης (“με σχεδόν μηδενικό δανεισμό, πωλήσεις μοιρασμένες σε Ελλάδα και εξωτερικό και περιθώρια που άντεξαν στην κρίση αποτελεί μια πολύ ανθεκτική κερδοφόρα περίπτωση στο λιανικό εμπόριο”), τον ΟΤΕ (“παρά το ράλι που έχει προηγηθεί η μετοχή είναι φθηνή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών”), τα Ελληνικά Πετρέλαια (“επιλογή που καλύπτει τα κριτήρια όσων αναζητούν περιεχόμενο αποκρατικοποίησης, εξωστρέφεια, κέρδη και μέρισμα”), τη Motor Οil (“πολύ ικανοποιητικά περιθώρια διύλισης, αυξημένες ταμειακές ροές και υψηλή μερισματική απόδοση”), τη Μυτιληναίος (“άντεξε στην κρίση δικαιούται καλύτερα επίπεδα τιμών”), την Τερνα Ενεργειακή (“ το 2013 θα έχει περισσότερες ταμειακές ροές και την πλήρη συνεισφορά των νέων μονάδων που εγκατέστησε η εταιρία το 2012”), την Πλαστικά Θράκης (“αν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα το βασικό κόστος των πρώτων υλών θα μειωθεί και σε συνδυασμό με την μείωση του δανεισμού θα δώσει εκ νέου ώθηση στην κερδοφορία”) και ΕΛΒΑΛ (“εξαγωγική δραστηριότητα σε πέντε ηπείρους και σχετικά περιορισμένη έκθεση στην εγχώρια αγορά”).

Τέλος, η Pantelakis κατέληξε σε τέσσερις μετοχές ως τις κορυφαίες επιλογές της για το 2013, αυτές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Jumbo και της ΜΕΤΚΑ. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, εστιάζει σε μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς, υψηλό ROE, με χαμηλό beta κερδοφορίας σε ελκυστικές αποτιμήσεις, όπως η Jumbo και η ΜΕΤΚΑ και σε μετοχές με «φθηνό» ρίσκο. Δηλαδή υποτιμημένους τίτλους που μπορούν να επωφεληθούν από την αποκλιμάκωση του country risk και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

 

Πηγή:www.capital.gr