«Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα», διαμηνύει η κυρία Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα φορολογίας, κ. Αλγκρίντας Σεμέτα. Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του αιτήματος των οικονομικών εισαγγελέων να απαγγελθεί κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε: «Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική στατιστική αρχή το 2009, είναι αξιόπιστα και συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι από τον Μάρτιο του 2010, η Eurostat έχει αποφανθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα και υιοθετουνται χωρίς επιφυλαξεις. «Αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα, σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών της στοιχείων, αλλά και αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τη Eurostat» δήλωσε η κυρία Τρέινορ.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών είναι ουσιαστικής σημασίας για την αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητα των στατιστικών στοιχείων των χωρών της Ε.Ε..

 

 

Σημειώνεται πως οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καθηγητή, Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Οι θέσεις των κομμάτων

Πολιτικές ευθύνες για την απεικόνιση του ελλείμματος του 2009 καταλογίζει ο γραμματέας της ΝΔ, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τότε έβαλε κάποια στοιχεία μέσα, τα οποία, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, δεν έπρεπε να βάλει. Πριν καταπέσουν οι εγγυήσεις τα έγραψε στο έλλειμμα άρα και στο χρέος. Αυτό είναι μια μεγάλη πολιτική ευθύνη. Τώρα, αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, η δικαιοσύνη θα μας το πει», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Η δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε συνδυασμό με τη δικογραφία που έχει έρθει στη βουλή για την υπόθεση Ρουμελιώτη επιτείνει την ανάγκη εκπλήρωσης των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Αυτές δηλαδή που έχουμε αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Real ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να συσταθεί εξεταστική πως φθάσαμε στο Μνημόνιο.

Την πρόθεση επαναφοράς της πρότασης του ΣυΡιζΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής επανέλαβε και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης μιλώντας στον ίδιο σταθμό.

«Όταν είπαμε ότι θα επανέλθουμε με εξεταστική, ανεξαρτήτως της προκαταρκτικής για την λίστα Λαγκάρντ, εννοούσαμε ακριβώς την πρόταση που είχαμε κάνει προ 2,5 μηνών και είχε απορριφθεί για την εξεταστική για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο, εμπλουτισμένη προφανώς με ό,τι έρθει για αυτές τις κρίσιμες καμπές και θα την επαναφέρουμε πολύ σύντομα», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κυρία Ζωή Γεωργαντά έκανε λόγο για έγκλημα που ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Η κα Γεωργαντά είπε ότι υπογράφοντας ψευδείς βεβαιώσεις για ένα φουσκωμένο έλλειμμα, ζημίωσαν τουλάχιστον με 28 δισ. ευρώ το κράτος. «Με βάση αυτά στοιχεία που δημοσίευσε ο κ. Γεωργίου και έστειλε στη Eurostat έγιναν όλα τα μνημόνια», ανέφερε η κα. Ζωή Γεωργαντά, ενώ εκτίμησε ότι είχε πολιτική εντολή να κάνει κάτι τέτοιο.