Του Αιμίλιου Περδικάρη

Την ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οκτώ στον αριθμό) έσπευδαν στο αμαξοστάσιο του Μετρό για συμπαράσταση στους απεργούς, ο Αλ. Τσίπρας περνούσε το κατώφλι του ΔΝΤ. «Στην κοιλιά του κήτους» τον καλωσόρισε ο υποδιευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, αλλά εκείνος απάντησε «τα δύσκολα είναι στο στόμα του κήτους και όχι στην κοιλιά του».


Ποιος θα φανταζόταν, όμως, έστω και πριν από λίγο καιρό, ότι θα συμφωνούσε με το Ταμείο, παρουσία μάλιστα του «μισητού» Πολ Τόμσεν; Αυτό που τους ένωσε ήταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να είναι βιώσιμο.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έμαθε» από τη συνάντηση πως ποτέ δεν ήταν πρόταση του ΔΝΤ η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και προκαλώντας έτσι νέο γύρο αντιπαράθεσης με ανακοινώσεις, απαντήσεις και ανταπαντήσεις.

Η συνάντηση, βέβαια, δεν γεφύρωσε τις διαφορές με τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσε, όμως, μια πρώτης τάξης ευκαιρία τόσο για την πλευρά του κ. Τσίπρα, ώστε να εκφράσει τις απόψεις του, όσο και για την πλευρά των αξιωματούχων του ΔΝΤ, προκειμένου να τον «γνωρίσουν», ιδιαίτερα μετά την «αμερικανική» παραδοχή του ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και πως «δεν θα σκίσει τις δανειακές συμβάσεις».

Με πρωτοβουλία Τσίπρα, στη συζήτηση επικράτησε η παραδοχή Μπλανσάρ για τους πολλαπλασιαστές της ύφεσης, αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις για την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – σημείο το οποίο συνδέει με τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση του πλούτου και ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι επαφές των δύο πλευρών. Πράγμα το οποίο, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα συναντήσεις με το κλιμάκιο της τρόικα στην Αθήνα, καθώς φαίνεται πως στην Κουμουνδούρου δεν αλλάζει η άποψη πως ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του δεν είναι πολιτικοί παράγοντες ούτε εκφράζουν την ηγεσία του ΔΝΤ, αλλά αποτελούν τεχνοκρατικά στελέχη.

«Ρίζα του κακού η φοροδιαφυγή»

Η φοροδιαφυγή ήταν αυτή που έριξε στα «βράχια» την ελληνική οικονομία, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με την οποία ουσιαστικά έκλεισε τον κύκλο επαφών και εμφανίσεων στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους δημιούργησαν λιγότερα έσοδα και αύξηση του χρέους», τόνισε και χαρακτήρισε παράλληλα «χρήσιμη» την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε εκ νέου την Ευρώπη για το μοντέλο λιτότητας που ακολούθησε και εκθείασε ξανά το αμερικανικό μοντέλο και τις κινήσεις Ομπάμα για να βγουν οι ΗΠΑ από την κρίση, μετά το 2008.

Πηγή:www.capital.gr