Ως ένα σημαντικό μήνυμα προς την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν που θα αποφασίσει τον προσεχή Ιούνιου για τον TAP χαρακτήρισε την στήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στο συνολικό πρότζεκτ, στην συνέντευξή του στον "Ε" ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας στην χώρα μας, Ρίκαρντ Σκούφιας, ύστερα από την προ ημερών συνάντηση που είχαν τα διευθυντικά στελέχη του TAP με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο TAP θα παρουσιάσει την πιο ανταγωνιστική πρόταση και θα αποτελέσει την επιλογή της κοινοπραξίας για την μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας, ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας στην χώρα μας, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα -μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- του συνολικού project για την Ελλάδα, στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας από μια από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ, καθώς και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Προ ημερών έγινε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και των μετόχων της TAP, μετά την συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Νταβός των εκπροσώπων της TAP και κυβερνητικών αξιωματούχων των εμπλεκομένων χωρών. Ποια η σημασία της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου για το συνολικό πρότζεκτ;   

Η συνάντηση αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της θετικής συνεργασίας μεταξύ της TAPκαι της ελληνικής κυβέρνησης. Στην ουσία, ο TAP επιβεβαιώθηκε ως ένα πρότζεκτ μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης.   

Η συνάντηση, φυσικά, υπογραμμίζει την συνεχή στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά, ενισχύοντας στην πραγματικότητα τις ευκαιρίες για την "ελληνική διαδρομή", καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για την απόφαση αναφορικά με τον νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου (Southern Gas Corridor). Θυμηθείτε ότι ο TAP και ο "διάδρομος" μέσω της Ελλάδας είναι το ένα από τα δυο ανταγωνιστικά projects, αλλά το μοναδικό που θα συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στην μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν και η στήριξη του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς την κοινοπραξία.        

Ουσιαστικά αυτό που διακυβεύεται είναι το εξής: Ο TAP είναι η μοναδική επιλογή αγωγού που θα περάσει μέσα από την Ελλάδα. Αυτό είναι σημαντικό και μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς ο TAP επιτρέπει στην κυβέρνηση να πραγματώσει έναν από τους στρατηγικούς της στόχους, παίζοντας έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκηνή. Και φυσικά βραχυπρόθεσμα, ο TAP προορίζεται να φέρει επενδύσεις της τάξεως περίπου του 1,5 δισ ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό για μένα ότι θα συμβάλει στις ελληνικές προσπάθειες για την δημιουργία ανάπτυξης.

 

Ποια θα ήταν τα πλεονεκτήματα του αγωγού TAP για την Ελλάδα; Θα συμβάλει μόνο στην διαφοροποίηση των παρόχων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ή είναι κάτι περισσότερο;

Πράγματι, η Ελλάδα θα έπαιζε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής ενεργειακής ατζέντας. Θα έχει επίσης έναν πολύ θετικό αντίκτυπο στην στρατηγική υποδομή της Ελλάδας και στην τόνωση της οικονομίας. Αφ' ης στιγμής ληφθεί η απόφαση, η υλοποίηση του TAP θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτς που έχει αναληφθεί στην περιοχή, αντιπροσωπεύοντας μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

O TAP και οι μέτοχοί του, όπως θα γνωρίζετε, οι οποίοι, εκπροσωπούν μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας (Statoil, Expoκαι E.ON) έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη του έργου, εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ήδη δουλεύουμε με πολλούς ελληνικούς οργανισμούς, κάτι που σημαίνει μεταφορά γνώσεων, αμφίδρομα φυσικά, ώστε να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θεωρείτε ότι ο TAP είναι κοντά στο να κερδίσει το διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2013, ανοίγοντας  τον νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου (Southern Gas Corridor (SGC); Και πώς αυτό θα διαμορφώσει την αγορά φυσικού αερίου;

Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ είναι αυτή που αποφασίζει, και αυτό θα γίνει το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Ναι, αισιοδοξώ ότι ο TAP και η Ελλάδα θα παρουσιάσουν το πιο ανταγωνιστικό πρότζεκτ, καθώς οι μέτοχοι είναι μεταξύ των πιο έμπειρων στην τεχνολογία των αγωγών. Το μεγαλύτερο μέρος του TAP διέρχεται μέσα από την Ελλάδα και με έναν κύριο αγωγό να διασχίζει την χώρα, ενισχύει την δυνατότητα της χώρας να υλοποιήσει τους εγχώριους στρατηγικούς ενεργειακούς της στόχους.

Καθώς ο TAP θα έχει αρχικά την δυνατότητα μεταφοράς 10 δις κυβικών μέτρων ετησίως, φέρνοντας αζέρικο αέριο στην Ιταλία, το όλο πρότζεκτ είναι σχεδιασμένο να αυξήσει την ετήσια μεταφορά σε 20 δις κυβικών μέτρων, με διαθέσιμο αέριο από άλλες πηγές. Επίσης, ο TAP έχει υπογράψει συμφωνίες με την Plinarco Ltd. και την BH-Gas, ώστε να έχει την στήριξη του προγραμματισμένου Ιονίου- Αδριατικής αγωγού που θα συνδέεται με τον TAP στην Αλβανία και στην συνέχεια θα δίνει φυσικό αέριο στο Μαυροβούνιο, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και την Κροατία. Το να γίνει η Ελλάδα μέρος του ευρύτερου ενεργειακού κάδρου, αποτελεί εθνικό στόχο και αυτό δεν έχει αλλάξει από το 2000 παρά τις διαφορετικές κυβερνήσεις, ώστε να υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση για τον Νότιο Διάδρομο του φυσικού αερίου και του ρόλου που η Ελλάδα μπορεί να παίξει, ενισχύοντας τους περιφερειακούς ενεργειακούς της στόχους.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του TAP; Στο μεταξύ, υπάρχουν και άλλες ενεργειακές ευκαιρίες για την Ελλάδα…

Ο κύριος στόχος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου είναι να βοηθήσει την Ευρώπη διαφοροποιήσει την τροφοδοσία της. Το πιο σημαντικό σήμερα είναι να διαβεβαιώσουμε ότι θα κερδίσουμε αυτό που είναι σε συζήτηση σήμερα, η επιλογή από την Σαχ Ντενίζ για το ποια διαδρομή θα ανοίξει τον νέο στρατηγικό "διάδρομο": Ο TAP και η Ελληνική διαδρομή, ή μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία θα παρακάμπτει την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο TAP βρίσκεται σε ανταγωνισμό, ή αποκλείονται άλλες πιθανές ευκαιρίες για την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα. Το έργο μας σήμερα είναι να βάλουμε τον TAP και την Ελληνική διαδρομή στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Όσο για άλλες πιθανές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για την Ελλάδα, ελπίζω να πραγματοποιηθούν επιτυχώς.

who is who

Με νομικές σπουδές και εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο από τα πανεπιστήμια της Ουψάλα, του Μάαστριχ και του Κολλεγίου της Ευρώπης, εργάστηκε στην BP, και σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες εταιρίες σε πρότζεκτς στην Νότιο Αμερική, Ασία και Αφρική. Το 2009, διορίστηκε ως εκτελεστικός διευθυντής σε ThinkTank με έδρα το Βέλγιο και από το 2011 εργάζεται ως country manager για την Statoil.

Είναι μέλος του ΔΣ του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Λονδίνου, Επισκέπτης καθηγητής στο Colleged’Europe και ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού πάνελ για την κλιματική αλλαγή.

*Δημοσιεύτηκε στον Επενδυτή στις 2-2-2013