Στις 13 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για τον ΤΑΡ

 

Χοντραίνει το γεωπολιτικό παζάρι για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ εξαιτίας και της αυξανόμενης κινητικότητας γύρω από τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, για την οποία ένας από τους δύο υποψηφίους αγωγούς είναι ο Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), με διαδρομή που διασχίζει την Ελλάδα και συνεχίζει σε Αλβανία, Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη.

 
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος έπειτα από συνάντηση στο Μόναχο με τον αζέρο ομόλογο του Ελ. Μαμαντιάροφ ανακοίνωσε ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για την υλοποίηση του ΤΑΡ, ενώ στην τελετή θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν.
 
Η εξέλιξη σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ, για την οποία το παιχνίδι ανοίγει εκ νέου μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει τη δυνατότητα επανόδου στον διαγωνισμό, μέσω συμπράξεων με τους υφιστάμενους ενδιαφερόμενους, των οκτώ εταιρειών που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον χωρίς ωστόσο να συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και άλλα ισχυρά σχήματα, ενώ ως φαβορί εμφανίζονταν οι δύο ρωσικοί όμιλοι Gazprom και Negusneft προκαλώντας ανησυχίες σε ΕΕ και ΗΠΑ. Ηδη, γίνονται διεργασίες για να συγκροτηθεί τρίτο ισχυρό σχήμα με τη συμμετοχή ευρωπαϊκής εταιρείας.
 
Οσον αφορά τους αγωγούς, τον Ιούνιο το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να επιλέξει με ποια από τις δύο κοινοπραξίες, του TAP ή του West Nabucco (αρχίζει από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα παρακάμπτοντας την Ελλάδα), θα υπογράψει τη συμφωνία μεταφοράς στην Ευρώπη του αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Επικεφαλής της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ (σε θέματα της μεταφοράς) είναι η κρατική εταιρεία αερίου Socar, που διεκδικεί τη ΔΕΣΦΑ (αγωγοί, υποδομές κ.λπ.). Η Socar έχει κάθε λόγο να διεκδικεί τη ΔΕΣΦΑ αφού σε περίπτωση που κερδίσει ο ΤΑΡ τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, οι Αζέροι θα χρησιμοποιήσουν για τον σκοπό αυτό τις ελληνικές υποδομές.
 
Η ΔΕΠΑ. Κίνητρο αποτελεί ο TAP και για όσους διεκδικούν μόνο τη ΔΕΠΑ. Εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούν με την κοινοπραξία του TAP προκειμένου η ΔΕΠΑ να συμμετάσχει στο μετοχικό της κεφάλαιο (με ποσοστό 15%), κάτι που θα ήθελε και η κοινοπραξία. Εφόσον τον Ιούνιο ο ΤΑΡ κερδίσει το αζέρικο στοίχημα και η ΔΕΠΑ εισέλθει στο μετοχικό του σχήμα, αυτομάτως η αξία της εταιρείας αυξάνεται, μαζί και οι προοπτικές της.
 
Εκείνος που δεν εξυπηρετείται από το ενδεχόμενο νίκης του TAP τον Ιούνιο είναι η Gazprom. Μέσω του αγωγού θα μπορούσε να διέλθει φυσικό αέριο μη ρωσικής προέλευσης με προορισμό τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία) που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη Gazprom, καθώς επίσης να ακυρωθεί το δικής της έμπνευσης σχέδιο του αγωγού South Stream. Το πολύ υψηλό λοιπόν τίμημα που φέρεται να δίνει η Gazprom για τη ΔΕΠΑ (900 εκατ. ευρώ) ερμηνεύεται περισσότερο ως κίνηση για να μπλοκάρει τις γειτονικές προς την Ελλάδα αγορές δικής της επιρροής και λιγότερο ως ενδιαφέρον για τη μικρή ελληνική αγορά.
 
Στο μεταξύ, πληροφορίες που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας μιλούν για πιθανή αποχώρηση από τον διαγωνισμό της Negusneft, της εταιρείας που έχει καταθέσει τη μεγαλύτερη προσφορά (1,9 δισ. ευρώ). Στελέχη του Ταμείου ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει σχετική πληροφόρηση από την εταιρεία.
 
ΤΑ ΝΕΑ