Απώλειες 1% προκάλεσαν χθες στο ευρώ δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περί των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της τράπεζας υποστήριξε ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ αποτελεί «ένδειξη επιστροφής της εμπιστοσύνης στο ενιαίο νόμισμα», αλλά υπογράμμισε πως «η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της πολιτικής μας, αλλά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών». Υπενθύμισε, δε, ότι οι ισοτιμίες οφείλουν να αντανακλούν τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών. Και εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, προβλέποντας ότι οι ασθενείς οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν το προσεχές διάστημα και η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει αργότερα το 2013.

Πολιτικές
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι δεν αντιλαμβάνεται να υπάρχουν εσκεμμένες προσπάθειες κεντρικών τραπεζών να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους και ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος αποτελούν έμμεσο αποτέλεσμα πολιτικών που αποσκοπούν στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Απέδωσε επίσης την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ στην άνοδο των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά της Ευρωζώνης, μετά την υποχώρηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας που προκάλεσε η αποπληρωμή 140 δισ. ευρώ από τα τριετή δάνεια που έλαβαν πέρσι οι τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποια χώρα φανεί να μην τηρεί τη δέσμευση των G-20 οι ισοτιμίες να αντανακλούν τα θεμελιώδη μεγέθη «θα πρέπει να το συζητήσουμε».

Το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο, σε συνδυασμό με τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας, πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στην αγορά συναλλάγματος, οδηγώντας το ευρώ στο 1,34 δολ., ενώ δύο ώρες νωρίτερα βρισκόταν πάνω από το 1,355 δολ. Απώλειες καταγράφηκαν στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, με τους δείκτες σε Παρίσι και Λονδίνο να υποχωρούν πάνω από 1%, τον DAX στη Φραγκφούρτη να χάνει τα κέρδη 1% που κατέγραφε νωρίτερα το πρωί και τον S&P-500 στη Wall Street να παλεύει να διατηρηθεί πάνω από τις 1.500 μονάδες. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλλε και το αποτέλεσμα δημοπρασίας διετών ισπανικών ομολόγων. Το ζητούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε αλλά το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, από 2,476% σε 2,823%.

πηγή