Το μεγάλο ράλι των τελευταίων μηνών στις μετοχές και τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης μπορεί μόνο εν μέρει να εξηγηθεί από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αντιπροσωπεύει μια φούσκα που τροφοδοτείται από τη "θετική διάχυση", έγραψε στους πελάτες του ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, όπως μεταδίδει το Busιness Insider.

Σε σημείωμά του με τίτλο "Νέοι και παλιοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη" ο Buiter εξηγεί:

"Μεγάλο μέρος της βελτίωσης οφείλεται στη ρευστότητα, στα άνευ προηγουμένου χαμηλά ασφαλή ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια, στη φρενήρη αναζήτηση αποδόσεων, στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το ποια πολιτική θα αποδώσει και σε άλλες μορφές παράλογης αισιοδοξίας". 

Ο Βuiter παραδέχεται ότι πράγματι, τα οικονομικά θεμελιώδη έχουν βελτιωθεί από τότε που η υπόσχεση του Mario Draghi να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ κατεύνασε τους φόβους στις αγορές παγίων της ευρωζώνης. Θεωρεί ωστόσο πως δεν έχουν βελτιωθεί τόσο ώστε να δικαιολογούν τα κέρδη στις μετοχές και τα ομόλογα της ευρωζώνης. 

Ο οικονομολόγος επισημαίνει πως η λέξη-κλειδί για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωπαϊκής ειδικότερα είναι και παραμένει το είναι "εύθραυστη". Για την Citi όμως η λέξη-κλειδί για την έκρηξη στις αγορές παγίων μετά το καλοκαίρι του 2012 είναι η "φούσκα" και μάλιστα μία που θα επιλέξει το δικό της χρόνο για να "σκάσει". 

"Το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειώσει ριζικά τις εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα μιας κρατικής χρεοκοπίας στην περιφέρεια της ευρωζώνης (εκτός από την Ελλάδα) και μιας αναδιάρθρωσης του βασικού, μη διασφαλισμένου τραπεζικού χρέους, τόσο στον πυρήνα, όσο και στην περιφέρεια, δεν θα πρέπει να μας σταματήσει από το να αναλύουμε προσεκτικά τους καταλύτες τόσο του κρατικού πιστωτικού κινδύνου όσο και του ρίσκου στο τραπεζικό χρέος" επισημαίνεται στο σημείωμα.

 

Πηγή:www.capital.gr