Συρρίκνωση υψηλότερη των εκτιμήσεων εμφάνισε η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, στο δ΄ τρίμηνο, καθώς υποχώρησαν οι εξαγωγές. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,6% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,2%, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,5% με βάση δημοσκόπηση του Bloomberg σε 47 οικονομολόγους.

Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο η γερμανική Bundesbank υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος στο 0,4%, επικαλούμενη τις επιδράσεις της κρίσης κρατικού χρέους, που έχει φέρει την ευρωζώνη σε ύφεση. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία ανακάμπτει ήδη από την πτώση του δ΄ τριμήνου, με την επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη να αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο και την ανεργία να υποχωρεί απροσδόκητα.

Εξάλλου, και η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, καθώς οι επενδύσεις υποχώρησαν και οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση, όπως εμφάνισαν σήμερα τα στοιχεία. Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,3% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου έναντι των τριών προηγουμένων μηνών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου ήταν 0,3% χαμηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 0,5% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, και 0,2% σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις υποχώρησαν 1% στη διάρκεια του τριμήνου, έναντι της προηγούμενης συρρίκνωσης κατά 0,5%. Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 0,6% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, στην πρώτη συρρίκνωση που καταγράφθηκε το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Insee.

Σε ετήσια βάση, η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού διευρύνθηκε 1,7% το 2011, ανακοίνωσε η Insee.