Για την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αύξηση ζήτησης κεφαλαίων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις τόνισε από το Λονδίνο στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean ClaudeTricher και νυν πρόεδρος της ομάδας των 30 (Group30, Συμβουλευτικός Οργανισμός για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις), παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Οργανισμού. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι "αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της ανάγκης επενδύσεων στις υποδομές, εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη, επέκταση των επιχειρήσεων, κλπ. 

Η έκθεση του G30 στηρίχθηκε στην μελέτη 9 οικονομιών που συνολικά συγκεντρώνουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι οποίες το 2010 διέθεσαν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις 11,7 τρις δολάρια. Βάσει των υπολογισμών και των προβλέψεων, οι συγκεκριμένες χώρες το 2020 θα χρειαστούν 18,8 τρις προκειμένου να αγγίξουν τα επίπεδα έστω μιας μετριοπαθούς οικονομικής ανάπτυξης. Δεδομένης της αναγκαιότητας μακροπρόθεσμων επενδύσεων για την ανάπτυξη, η έκθεση υπογραμμίζει ότι το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν διευκολύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, και δεν δύναται να καλύψει τις ανάγκες του μέλλοντος.  Το υπάρχον τραπεζικό σύστημα (με την υποσημείωση ότι χρειάζονται νέες βιώσιμες πηγές δανεισμού πέρα από τις τράπεζες), η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής σε διάφορες χώρες, αλλά και αύξηση των υπερηλίκων  σε πολλές χώρες αποτελούν τους τρεις βασικούς λόγους που εμποδίζουν την ροή κεφαλαίων με ορίζοντα μακροπρόθεσμο.

Ως απάντηση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και άνοιγμα της αγοράς εργασίας, ως απάντηση "των προκλήσεων του μέλλοντος", η ομάδα των 30 σημειώνει την ανάγκη παρεμβάσεων στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αλλαγές πρέπει να επέλθουν από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες, είτε αφορά στις κυβερνήσεις, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο επίπεδο των ρυθμίσεων. Συγκεντρωτικά, οι στόχοι της G30 συνοψίζονται ως εξής: διαβεβαίωση επενδυτών για τα πλεονεκτήματα των μακροπρόθεσμων projects, δημιουργία οργάνων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ανάπτυξη αγορών διαχείριση του χρέους με σκοπό την προώθηση διευρυμένου φάσματος μέσων χρηματοδότησης, διασφάλιση ότι η ροή -εκτός συνόρων- κεφαλαίων υποστηρίζει την αποτελεσματική κατανομή τους σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τέλος ενίσχυση της συστημικής ανάλυσης για μελλοντικές ρυθμίσεις

Δ.Σ