Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο με ρυθμό υψηλότερο του αναμενομένου, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών μειώθηκε στις 47,3 μονάδες από 48,6 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο Bloomberg προέβλεπαν ότι θα αυξανόταν στις 49 μονάδες (οι τιμές του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2013, πιθανόν κατά 0,2% έως 0,3% έναντι 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 47,5 μονάδες από 48,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης δραστηριότητας του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,3 από τις 48,6 μονάδες. Οι τάσεις ήταν, για μία ακόμη φορά, πολύ διαφορετικές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η παραγωγή αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στη Γερμανία, αν και με βραδύτερο ρυθμό, ενώ αντίθετα μειώθηκε με μεγάλο και επιταχυνόμενο ρυθμό στη Γαλλία και στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση στην παραγωγή τους από τον Μάρτιο του 2009. Ο Κρις Ουίλιαμσον τόνισε ότι «η επιτάχυνση της μείωσης (της οικονομικής δραστηριότητας) τον Φεβρουάριο είναι απογοητευτική και υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη είναι σε τροχιά για να καταγράψει συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2013. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση του PMI, η μείωση στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να είναι λιγότερο έντονη από την πτώση κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, πιθανόν 0,2% – 0,3%. Τα στοιχεία δείχνουν αυξανόμενες αποκλίσεις εντός της Ευρωζώνης. Η Γερμανία είναι σε τροχιά να σημειώσει ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο, πιθανόν έως και 0,4%.

Αντίθετα, η πτωτική πορεία της γαλλικής οικονομίας είναι πολύ πιθανό να συνεχισθεί, ευθυγραμμίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης περισσότερο με τις χώρες της περιφέρειας, παρά με το γερμανικό "πυρήνα"».

Σημαντικές απώλειες σε χρηματιστήρια και ευρώ

Τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ το δολάριο και τα γερμανικά ομόλογα κινούνται ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), από τα οποία προκύπτουν αμφιβολίες σχετική με τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής, για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του ευρώ εντάθηκε μετά τα στοιχεία της εταιρείας Markit που έδειξαν μία απροσδόκητης έκτασης συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μία σύντομη ανάκαμψή της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 1,30%, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες 0,67% και διαμορφώνεται στα 1,3191 δολάρια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 0,81% και διαμορφώνεται στα 1,3182 δολάρια.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση 7 μηνών και η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 1.554,49 δολάρια ανά ουγγιά που είναι η χαμηλότερη από τον περασμένο Ιούλιο. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,62%. Tα προσωρινά στοιχεία της εταιρείας Markit έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 47,3 μονάδες από 48,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη διαφορά μεταξύ της επίδοσης της γερμανικής οικονομίας, η οποία είναι ανοδική, και της γαλλικής οικονομίας που είναι έντονα πτωτική και ευθυγραμμίζεται με τις επιδόσεις των χωρών της περιφέρειας.