Της Μαρίνας Μάνη

«Νομίζω ότι θα πάρουμε τη δόση του Μαρτίου» ήταν η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, για τις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε διπλωματικά ότι «όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι… θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι να κλείσουν». 

Στην δημοσιογραφική πίεση, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν το βασικό προαπαιτούμενο που παραμένει «ανοικτό» είναι η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, απάντησε ευθέως «ναι, βέβαια, εκεί είναι, ναι». 

Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή» με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Ανοιχτός ο χρόνος συνάντησης Α. Σαμαρά – τρόικας 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου δεν θα υπάρξει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας πριν κλείσουν τα θέματα που, κατά τον κ. Στουρνάρα παραμένουν ανοιχτά. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του  πρωθυπουργού είναι να θέσει στους εκπροσώπους των δανειστών ζητήματα που αφορούν την παρατεταμένη ύφεση και να ζητήσει βελτιωτικές ρυθμίσεις, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο για την επόμενη βεβαίως χρονιά.

Νωρίτερα σε δημοσίευμα με τίτλο "Παράταση διαπραγματεύσεων με τρόικα" το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής:  "Έχουμε ακόμα δρόμο" ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Για το αν τελικά θα ολοκληρωθούν έως την Κυριακή, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, απάντησε αρνητικά επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες που ήθελαν τις διαπραγματεύσεις να παρατείνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η υποχρέωση της κυβέρνησης να ανακοινώσει συγκεκριμένους στόχους αποχωρήσεων από το δημόσιο έως το 2014 (διαρθρωτικό ορόσημο Μαρτίου).

Το θέμα φέρεται να μονοπώλησε το ενδιαφέρον όχι μόνο της σημερινής συνάντησης αλλά και σύσκεψης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου αναζητούνται λύσεις.

Η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα διήρκησε 2 ώρες και 15 λεπτά και στο μεγαλύτερο μέρος τους οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν σε κλειστό κύκλο στο γραφείο του υπουργού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέβηκαν από τον έκτο στον έβδομο όροφο της οδού Νίκης όπου στεγάζεται το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Για τις 2 μ.μ. έχει προγραμματιστεί το ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και για αύριο έχει οριστεί η κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α Σαμαρά.

Επισήμως, η επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών έχει οριστεί για την προσεχή Κυριακή το πρωί.

Πάντως παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ανεφερε πως "οι επαφές διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσαν την εφαρμογή του προγράμματος, τον προϋπολογισμό του 2013, την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και το milestone του Μαρτίου". Σημειώνεται ότι τα milestone του Μαρτίου (δηλαδη τα διαρθρωτικά ορόσημα για την καταβολή της επόμενης δόσης) αφορούν στο φλέγον θέμα της διαθεσιμότητας, αλλά και στην επανατιμολόγηση των φαρμάκων με βάση το κόστος στα τρία πιο φθηνά κράτη της Ε.Ε.

 

Πηγή:www.capital.gr