«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επί μονίμου βάσεως να αποδεικνύει ότι το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται υπό έλεγχο. Το ελληνικό πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση-την κατεύθυνση που επιλέξαμε», αναφέρει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην προέδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η Agence Europe. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το αν ισχύουν οι φήμες ότι η τρόικα είχε προτείνει στην  Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη το 2011, δηλώνει ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα τέτοιο σενάριο και δεν αποτέλεσε ποτέ πραγματικό ζήτημα έτσι όπως παρουσιάζεται.

«Σε κάθε συνάντηση, έλεγα πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις εικασίες που γίνονται για την Ελλάδα περί αποχώρησής της από την ευρωζώνη. Τέτοιες φήμες ήταν, και αποδείχτηκε ότι ήταν, εξαιρετικά επικίνδυνες. Όταν ο κόσμος σταμάτησε να μιλάει για το σενάριο “Grexit”, τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα εξαιτίας αυτών των ανεύθυνων συζητήσεων ήταν πολύ βαρύ», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της Κύπρου ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν συστημική περίπτωση. « Αν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ότι αφορά τον τύπο, τη φύση και την κλίμακα, τότε πρέπει να θεωρηθεί συστημική περίπτωση. Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, κάθε μεγάλο θέμα σε χώρα της ευρωζώνης αποτελεί συστημικό πρόβλημα λόγω της μεγάλης πιθανότητας διάδοσής του».

Ο πρώην Προέδρος του Eurogroup επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει όλοι να θυμούνται το πώς η ελληνική λύση επηρέασε την Κύπρο. «Θα ήταν καλύτερο αν δεν είχαμε πέσει σε αυτή τη λύση (PSI) με ανοιχτές αγκάλες και κλειστά μάτια», σχολιάζει.