"Απερίσκεπτη" χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroupο HungTran, νούμερο 2 του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου στην Ουάσινγκτον, σε συνέντευξή του στον "Ε", επισημαίνοντας ότι μετά την καταψήφιση της απόφασης από την κυπριακή Βουλή υπάρχει το -καλό- σενάριο περί αλλαγής των όρων της ευρωπαϊκής πρότασης, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι "στην παρούσα συγκυρία αποκλείονται και άλλα σενάρια…". Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του οργανισμού που διαχειρίστηκε το ελληνικό κούρεμα μιλά για τις επιπτώσεις της απόφασης του Eurogroup, την αντίδραση των αγορών, την εμπλοκή της Ρωσίας, ενώ υπογραμμίζει τις υφιστάμενες αποκλίσεις μεταξύ των ισχυρών και των αδύναμων στην ζώνη του ευρώ και την ανάγκη μείωσής τους, υπό την επαναδιαβεβαίωση των 17 ότι εξακολουθούν να θέλουν το κοινό νόμισμα.

 

Πώς κρίνετε την απόφαση του Eurogroupγια την Κύπρο;

Αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς, με την "εισφορά" από τους μικροκαταθέτες -κάτω των 100.000 ευρώ- ποσό που διασφαλίζεται πλήρως και ρητώς από το σχήμα διασφάλισης των καταθέσεων για κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ-, ο δημόσιος τομέας συγκεντρώνει μόνο 2.08 δις. Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί θα είναι έτοιμοι να υπονομεύσουν την ασφάλεια των καταθέσεων, περνώντας την κόκκινη γραμμή, κάτι που θα έχει πολλές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, όσον αφορά στην αξιοπιστία των εν λόγω συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων. Καιείναιμόνογια2.08 δις. Είναικάτιπουπρέπεινατεθείυπόαμφισβήτηση.

Μιλήσατε για επιπτώσεις. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

Τρεις. Πρώτον είναι πιθανή η φυγή των καταθέσεων από την Κύπρο και από τους ξένους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες. Αυτό ωστόσο δεν το γνωρίζουμε, ωσότου ξανανοίξουν οι τράπεζες. Είναι κάτι που το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Δεύτερον, πιθανή μετάδοση σε καταθέτες και σε κατόχους ομολόγων αδύναμων τραπεζών σε αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης. Διαθέτουμε τον αριθμό τους. Το σίγουρο είναι ότι πιστωτές και καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες βλέπουν τι γίνεται στην Κύπρο και φυσιολογικά εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των δικών τους καταθέσεων. Και τρίτον, όλη η ιδέα του συστήματος διασφάλισης των καταθέσεων, με τον συντονισμό της ΕΕ, στο πλαίσιο της προόδου προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπίσει κάποιο έλλειμμα αξιοπιστίας, διότι αποδείχτηκε ότι αυτοί που χαράσσουν πολιτική δεν θα διστάσουν να "σπάσουν" τις εγγυήσεις περί καταθέσεων, όταν χρειάζονται να κινήσουν κεφάλαια για τα πακέτα διάσωσης.

Η Κύπρος, μετά και την απόρριψη της ευρωπαϊκής πρότασης, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ;

Δυστυχώς η απόφαση αυτή και η αντίδραση του κυπριακού λαού δημιουργούν αρκετή αβεβαιότητα, Μόλις μάθαμε ότι η κυπριακή βουλή καταψήφισε το πακέτο. Είναιδύσκολοναπούμετιθαγίνειμετά. Υπάρχουνπολλάσενάρια. Τα πιο καλοήθη προτείνουν την επαναρρύθμιση του πακέτου, όσον αφορά τους διάφορους συντελεστές εισφοράς για τους μικρούς και τους μεγάλους καταθέτες, πριν το υποβάλουν ξανά προς έγκριση στην Βουλή. Άλλα σενάρια επίσης δεν μπορούν να αποκλειστούν σε αυτή την συγκυρία. Αυτό που είναι σημαντικό, όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ για να εφαρμόσει την δήλωσή της ότι "θα παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων".

Θεωρείτε ότι η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της ευρωζώνης και εν συνεχεία το μέλλον του ευρώ;

Ενισχύεται η εντύπωση που δημιουργήθηκε από τις ιταλικές εκλογές, μόνο υπό την έννοια ότι η ευρωζώνη απαιτεί περισσότερη συνοχή, μεγαλύτερη ολοκλήρωση, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρχουν μικρότερες αποκλίσεις μεταξύ των αδύναμων μελών και των ισχυρών, ώστε να διατηρηθεί το ευρώ. Αυτήείναιηλογικήτουευρώ. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουμε δει είναι κόπωση περί αλληλεγγύης στον ευρωπαϊκό πυρήνα και κόπωση για τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.

Κατά την άποψή σας, ποια λύση θα ήταν σωστή για την Κύπρο;

Είναι δύσκολο να πει κανείς, αλλά αν είχα να δώσω ένα μικρό παράδειγμα, θα έλεγα ότι τα 2.08 δις ευρώ, το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί, επιβάλλοντας 6.7% στους μικροκαταθέτες (αυτούς κάτω των 100.000 ευρώ), θα έπρεπε να έχει βρεθεί από αλλού, και όχι από τους μικροκαταθέτες. Πού μπορείς να βρεις τα 2.08 δις; Στις ιδιωτικοποιήσεις, , στα κέρδη της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, και σε άλλα.

Θεωρείτε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αντίκτυπος στις αγορές;

Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις των αγορών ήταν μάλλον μετριοπαθείς, διότι στο τέλος η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή χώρα, μικρότερη από το 0,5 της οικονομίας της ευρωζώνης. Το πρόβλημα που βλέπω, επηρεάζει περισσότερο την ψυχολογία και την ανησυχία των καταθετών, των κατόχων ομολόγων και των πιστωτών σε αδύναμες τράπεζες των αδύναμων χωρών. Ως εκ τούτου βλέπουμε οι συνθήκες χρηματοδότησης να παραμένουν πολύ δύσκολες, παρά την μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων και των spreadsπου είδαμε από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Πώς βλέπετε την στάση των ΗΠΑ; Θεωρείτε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ θα έπρεπε να κάνει αισθητή την παρουσία του υπέρ της Κύπρου, υπερασπίζοντας την σταθερότητα εντός της ζώνης του ευρώ;

Θεωρώ ότι οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και αλλού φυσικά και παρακολουθούν τις εξελίξεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την συνολική οικονομική σταθερότητα και θα ενθάρρυναν τις προσπάθειες για εξεύρεση αποτελεσματικών και δίκαιων μέτρων για την σταθεροποίηση της κατάστασης. Αλλά ξανά, θεωρώ ότι το βασικό σημείο-κλειδί που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι υπονομεύοντας τις διασφαλισμένες καταθέσεις, ειδικά για ένα τόσο μικρό ποσό αποτελεί μια απερίσκεπτη απόφαση που πρέπει να επανεξεταστεί.

Είδαμε επίσης την αντιπαράθεση Ρωσίας και Γερμανίας στο θέμα της Κύπρου. Πώς βλέπετε την ρωσική εμπλοκή;

Θεωρώ ότι περισσότερο έχει να κάνει με την έλλειψη διαβουλεύσεων μεταξύ του Eurogroupκαι τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη στο πρόβλημα, και εν προκειμένω την Ρωσία. Συνεπώς, η προσπάθεια για διαβουλεύσεις/συζητήσεις που να περιλαμβάνουν όλα τα βασικά μέρη (όπως την Ρωσία) είναι ευπρόσδεκτη.

Η Γερμανία πρέπει να αλλάξει πολιτική;

Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα στο τέλος είναι αν τα 17 μέλη του Εurogroupεπιβεβαιώσουν ξανά ότι επιθυμούν να κρατήσουν το ευρώ, βλέποντας τα οφέλη του κοινού νομίσματος, και στην συνέχεια να αποδεχτούν τις λογικές συνέπειες της νομισματικής ένωσης, που αποτελεί μια πρόοδο προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης. Και η δημοσιονομική ένωση σημαίνει χώρες που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις και την παραγωγικότητα, και όχι αντίσταση σε αυτές (μεταρρυθμίσεις). Την ίδια στιγμή, οι χώρες του ισχυρού πυρήνα πρέπει να στηρίξουν τις αδύνατες χώρες την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να επιτύχουν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή και σύγκλιση στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των 17. Αν δεν υπάρχει αυτό, το ευρώ πάντοτε θα παραμένει υπό αβεβαιότητα. 

Δημοσιεύτηκε στον Επενδυτή 23.3