Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην Ιαπωνία 35000 στρατιωτικές μονάδες της Αμερικανικής Διοίκησης του Ειρηνικού (USPACOM), δύο πυρηνικά αεροπλανοφόρα, πέντε αντιτορπιλικά, τέσσερις φρεγάτες, δημιούργησαν μία βάση στο λιμάνι Γιοκοσούκα. Περίπου 17000 πεζοναύτες βρίσκονται στο νησί Οκινάουα.

Ο δε ιαπωνικός στόλος διαθέτει 3 ελικοπτεροφόρα, 8 πυραυλάκατους, 20 φρεγάτες και 16 υποβρύχια. Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμα της η Russia Voice, χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας – ΗΠΑ και χωρίς να είναι υπερβολή να πει κανείς ότι μιλάμε για μια νέα, ιδιόμορφη, εποχή ψυχρού πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της RV, την ίδια ώρα στη Νότια Κορέα βρίσκεται η Δεύτερη Μεραρχία Πεζικού, ομάδες των ειδικών δυνάμεων με 19700 στρατιώτες. Οι αποθήκες της USPACOM με στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, καύσιμα και τρόφιμα που αρκούν για 8 στρατούς βρίσκονται στην Ιαπωνία. Ο αμερικανικός Στόλος του Ειρηνικού ωκεανού (USPACFLT), που αποτελείται από 3 αεροπλανοφόρα, 4 ελικοπτεροφόρα, 9 καταδρομικά, 25 αντιτορπιλικά και 26 πυρηνικά υποβρύχια, που βρίσκονται στο Περλ Χάρμπορ και το Σαν Ντιέγκο, είναι ειδικά προετοιμασμένα για επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ασία.

Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αλλάξει σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Πλέον διαθέτουν σύγχρονα μέσα, κατασκευασμένα τα έτη 2004-2012 και αποσκοπούν όχι στην προστασία των ακτών της Κίνας, αλλά σε επιθετικές ενέργειες, και είναι ικανές να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο στην Ιαπωνία και στην Κορέα. Το Βιετνάμ επίσης διαθέτει έναν αποτελεσματικό στόλο, αποτελούμενο από 7 αντιτορπιλικά, 18 φρεγάτες και 2 υποβρύχια.

Επικαλούμενο πηγές, προσκείμενες στο Πεντάγωνο, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ετοιμάζεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της βάσης στο Φορτ Γκρίλι (Αλάσκα), για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα.

Αυτό είναι ένα προπαγανδιστικό μέτρο, αφού η τροχιά των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, εκτοξευμένων από τη Βόρεια Κορέα, περνάει εκτός των ορίων του εύρους δράσης των αμερικανικών πυραύλων.

Τώρα σχετικά με την αναβολή της εισβολής των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα. Παρ’ όλες τις προκλήσεις της Πιονγιάνγκ, οι ΗΠΑ δεν θα πέσουν σε μία παγίδα που έχουν έξυπνα τοποθετήσει οι Κινέζοι. Πρώτα απ’ όλα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους από την Ιαπωνία και τη Χαβάη στην Κορεατική χερσόνησο. Την ίδια ώρα η Κίνα θα αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση στον θαλάσσιο χώρο της Ιαπωνίας, ενώ οι Ρώσοι χωρίς να το σκεφτούν πολύ θα στείλουν τα δικά τους 36 υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22M3, ικανά να καταρρίψουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 της αεροπορικής βάσης Andersen (νήσος Γκουάμ).

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τυπώνει δολάρια χωρίς αντίκρυσμα, για να χρηματοδοτήσει τους εμφύλιους πολέμους ή τις αμερικανικές στρατιωτικές εισβολές. Χάρη στην κλοπή των πόρων ολόκληρων χωρών ο Λευκός Οίκος κάλυπτε το έλλειμα από την αναξέλεγκτη εκτύπωση συναλλάγματος, ενώ το υπόλοιπο το διένειμε στις τσέπες των συνεργών από την κυβέρνηση. Αυτός ο κανόνας, που ίσχυε από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, άλλαξε με την έλευση του Τζόρτζ Μπους το 2000. Η απληστία του οδήγησε στο γεγονός, ότι η κάλυψη του ελλείματος γινόταν πλέον για τον πλουτισμό της οικογένειάς του και των πολιτικών αξιωματούχων του ΔΝΤ. Ως αποτέλεσμα της εισβολής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ συσσώρευσαν ένα τεράστιο χρέος.

Το 2001 ο Ζιάνγκ Ζεμίν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν τη Συνθήκη της καλής γειτονίας και της αδελφικής συνεργασίας. Αποφασίζοντας να ενεργούν μαζί, η Ρωσία και η Κίνα αύξησαν τις πιθανότητές τους για επιτυχή αντιμετώπιση των τριών κέντρων εξουσίας (ΗΠΑ, Ιαπωνία και ΕΕ). Η Ρωσία και η Κίνα με κοινές προσπάθειες υλοποίησαν την οικονομική μέθοδο των «κινεζικών σταγόνων», ικανή να καταστρέψει τα επόμενα χρόνια την τεράστια αμερικανική στρατιωτική ισχύ.

Το χρέος των ΗΠΑ ξεπερνάει τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ – περίπου 2 τρισεκατομμύρια (που ισούται με τριετή αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό). Αν η Κίνα είχε αποσύρει τα δανεικά χρήματα, τότε η οικονομία των ΗΠΑ θα είχε καταρρεύσει.

Το 2005 ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισήγαγε μία νέα στρατηγική για την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας. Η Ρωσία έγινε ο κύριος αγοραστής χρυσού στην παγκόσμια αγορά και σε πέντε χρόνια διπλασίασε τα αποθέματα χρύσου της. Σήμερα η Ρωσία βρίσκεται στην πέμπτη θέση, αγοράζοντας χρυσό αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηνιαία βάση.

Από την άλλη οι Κινέζοι έχουν βάλει στο μάτι τους 8133 τόνους χρυσού, που βρίσκονται στις τράπεζες των ΗΠΑ και αποτελούν το 74,5% του συνόλου των αποθεμάτων συναλλάγματος. Η Κίνα διεκδικεί αυτό το χρυσό έναντι του χρέους των ΗΠΑ. Η Κίνα θέλει να εκδώσει ένα νέο νόμισμα, το οποίο να γίνει εναλλακτικό του δολαρίου και να διαθέτει αντίκρυσμα σε χρυσό. Για τον σκοπό αυτό η Κίνα ξεκίνησε τον επαναπατρισμό των αποθεματών χρυσού της από την Ελβετία, το Λονδινό και τη Νέα Υόρκη.

Το Πεκίνο υπέγραψε συμφωνία με περισσότερες από 20 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΑΕ, Ιαπωνία κ.ά.), οι οποίες αναγνωρίζουν το γιουάν ως επίσημο νόμισμα των διεθνών συναλλαγών σε βάρος του δολαρίου. Για το αμερικανικό νόμισμα αυτό σημαίνει την έξοδο από ένα τμήμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής αγοράς.

Για τις ΗΠΑ δεν έχει απομείνει καμία διέξοδος, και το μόνο που θα μπορούν να κάνουν, είναι να αναβάλλουν το προβλέψιμο αποτέλεσμα. Πλέον πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Νοτιοανατολική Ασία, παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό το Πεντάγωνο είναι υποχρεωμένο να διαθέσει σε αυτήν την περιοχή πόρους από άλλα στρατιωτικά τμήματα (παρά από την USPACOM).

πηγή