Το πράσινο φως στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου έδωσαν σήμερα από το Δουβλίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον επικεφαλής του Eurogroup να ανακοινώνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβούλια. Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για τις προϋποθέσεις πολιτικής που θα χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις παραμέτρους και βασικούς στόχους που έθεσε το Eurogroup στις 25 Μαρτίου.  Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι στα 10 δισ. ευρώ με τα 9 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και 1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα για το κυπριακό πρόγραμμα ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει επίσης τα εξής:

"Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές έχουν εφαρμόσει αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα.

Το Eurogroup επαινεί τις αρχές για την αποφασιστικότητα τους στην εφαρμογή των σημαντικών αυτών μέτρων σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που έκαναν οι Κύπριοι πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες. 

Το Eurogroup είναι σίγουρο ότι η αποφασιστική δράση σε συνδυασμό με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που περιγράφονται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα επιτρέψουν στην οικονομία της Κύπρου να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι το οποίο θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα", δήλωσε.

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο σχετικά με την έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (AML) από την Moneyval και έναν ανεξάρτητο ελεγκτή, μαζί με τη δέσμευση στο μνημόνιο για την περαιτέρω ενίσχυση των συγκεκριμένων μέτρων μετά από τις συστάσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Το Eurogroup θεωρεί ότι τα κατάλληλα στοιχεία υπάρχουν τώρα ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την τυπική έγκριση της βοήθειας από τον ESM μέχρι το ποσό των 10 δισ. ευρώ, μαζί με την συμβολή του ΔΝΤ.

Το Eurogroup επισημαίνει ακόμη ότι το δ.σ. του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει στις αρχές Μαΐου το αίτημα της Κύπρου για ποσό 1 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό με το οποίο θα συνεισφέρει ο ESM θα ανέλθει στα 9 δισ. ευρώ. το Eurogroup ευελπιστεί στην οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυπριακών και των ρωσικών αρχών για την αναδιάρθρωση του δανείου που χορηγήθηκε στην Κύπρο από τη Ρωσία.

Αναμένει ακόμη ότι το δ.σ. του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για έναν μηχανισμό χρηματοοικονομικής βοήθειας μέχρι τις 24 Απριλίου, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες.

Η πρώτη εκταμίευση της δόσης από τον ESM προγραμματίζεται να λάβει χώρα μέχρι το μέσον Μαΐου, όταν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος".

"Πράσινο φως" από Ecofin και Eurogroup στην επιμήκυνση δανείων Ιρλανδίας, Πορτογαλίας

Την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων που έχουν λάβει η Πορτογαλία και η Ιρλανδία κατά 7 χρόνια ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, «τα προγράμματα των δύο χωρών βρίσκονται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συγκυρίες. Σχολιάσαμε τη συνεχιζόμενη ισχυρή δέσμευση των αρχών στα αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής, τα οποία είναι ήδη επιτυχημένα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προηγούμενων συσσωρευμένων ανισορροπιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, λάβαμε την επιβεβαίωση από τις πορτογαλικές αρχές πως θα συμφωνήσουν άμεσα με την τρόικα και θα νομοθετήσουν τα ισοδύναμα μέτρα, με βάση τον έλεγχο των δαπανών, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για συγκεκριμένα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013.»
Όπως επισημαίνεται, και οι δύο χώρες, να και βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο, έχουν κάνει επιτυχημένα βήματα για να εισέλθουν και πάλι στις αγορές. 
Στη συνέχεια σημειώνεται πως για να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια αλλά και η έξοδος από τα προγράμματα, συμφωνήθηκε η παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας ωρίμανσης  των δανείων που έχουν λάβει από τον EFSM και EFSF κατά 7 χρόνια με την προϋπόθεση η επιτυχής εφαρμογή των προγραμμάτων να επιβεβαιωθεί από την τρόικα. Σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών η παράταση θα μειώσει τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες στην περίοδο μετά την έξοδο από τα προγράμματα.
Τέλος σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτίμηση της τρόικας, η παράταση των ωριμάνσεων θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα προστατεύσει τις δύο χώρες από τους κινδύνους που προκύπτουν από εξελίξεις σε άλλες χώρες που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα όπως η Κύπρος. 

Έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας την πορεία του ελληνικού προγράμματος ο Dijsselbloem σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.  

Έκανε λόγο για πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων προσθέτοντας ότι ορισμένα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. 

Rehn: Χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το μνημόνιο της Κύπρου «χαιρέτισε» ο Επίτροπος Olli Rehn στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως τόνισε, ελπίζει το κυπριακό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Δήλωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το Ecofin να λάβει παρόμοια θετική απόφαση για τα δάνεια των δύο χωρών.

Διαμήνυσε ωστόσο ότι η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς και ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM είναι αναγκαίο μέρος της τραπεζικής ένωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας στο μέλλον, δήλωσε «βλέπω αβεβαιότητα, η ανάπτυξη της Κύπρου εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος και άλλους παράγοντες».

Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Ελπίζει σε γρήγορη επικύρωση από τα κράτη-μέλη

Η Κύπρος είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Κομισιόν να παράσχει τεχνική και χρηματοοικονομική βοήθεια όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από την πολιτική στήριξη του Eurogroup για τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ για την Κύπρο, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι «μια ισχυρή ένδειξη για σταθεροποίηση, ενώ την ίδια στιγμή, αποτελεί μια αναγνώριση των προσπαθειών της Κύπρου και των πολιτών της».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «παραμένουμε δεσμευμένη στη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Σε αυτή τη λογική, είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόθεση της Κομισιόν να παράσχει τεχνική και χρηματοοικονομική βοήθεια, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης».
Ο Χ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη πως η Κύπρος ελπίζει σε μια «ταχεία επικύρωση» της κυπριακής διάσωσης από τα κράτη-μέλη. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να παράσχουν 9 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 1 δισ. ευρώ θα έρθουν από το ΔΝΤ, εάν το Ταμείο εγκρίνει τη διάσωση.

Η απόφαση για την πώληση χρυσού ανήκει στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου, δηλώνει ο Draghi

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την πώληση χρυσού από την Κύπρο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι αυτή είναι μια επιλογή που έχουν παρουσιάσει οι κυπριακές αρχές.

"Αυτό είναι μια απόφαση που θα κάνει ανεξάρτητα η κεντρική τράπεζα της χώρας, δεν είναι αίτημα του Eurogroup ή της τρόικας", δήλωσε ο Dijsselbloem. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi διευκρίνισε ότι "είναι σημαντικό τα έσοδα από πιθανή πώληση χρυσού που θα κατευθυνθούν στον προϋπολογισμό να καλύψουν πρώτα πιθανές ζημιές στην κεντρική τράπεζα από τον ELA". Πρόσθεσε ωστόσο ότι η απόφαση για την πώληση χρυσού, ανήκει στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου. 

"Η απόφαση πρόκειται να ληφθεί από την κεντρική τράπεζα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι αυτό το οποίο μεταφέρεται στον προϋπολογισμό, στον κυβερνητικό προϋπολογισμό.. Από τα κέρδη που θα προκύψουν από τις πωλήσεις χρυσού, θα πρέπει να καλύψουν πρώτα και κύρια οποιαδήποτε ενδεχόμενη ζημιά που μπορεί να έχει η κεντρική τράπεζα από τον ELA. Για εμένα, αυτή είναι η απόδειξη ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας γίνεται σεβαστή".

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφορικά με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και τα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του, τόνισε ότι "η επιστολή (προς τον Κύπριο πρόεδρο) λέει κάτι πολύ ξεκάθαρα. Ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη. Και ότι η ΕΚΤ θα κοιτάξει τα δεδομένα στην Κύπρο υπό αυτό το πρίσμα, και ότι η τελική Αρχή που διασφαλίζει την Συνθήκη, είναι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων".