Σφοδρά πυρά από το εσωτερικό της χώρας εξακολουθεί να δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την πολιτική της λιτότητας, στην οποία φαίνεται να είναι προσκολλημένη. Ο γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας άσκησε δριμεία κριτική κατά της Μέρκελ, τονίζοντας ότι με την πολιτική της η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει. "Θεωρώ ντροπή (…) όταν η Γερμανία ως υπερχρεωμένη χώρα αναγκάζει άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότατη πολιτική λιτότητας" αναφέρει σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Και προσθέτει: "Πρόκειται για περικοπές μέχρι τελικής πτώσης, για χώρες όπως την Ελλάδα. Δεν θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους".

Σύμφωνα με τον λογοτέχνη, η Γερμανία είναι μια χώρα που πλήττεται από τη διαφθορά, η οποία εκτείνεται από τον τραπεζικό τομέα μέχρι και τον αθλητισμό.

"Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υπεροπτική στάση, όπως την επιδεικνύει η Μέρκελ. Αυτό μας φέρνει εχθρούς (…). Με μια έξυπνη πολιτική όπως εκείνη που αναγκάστηκε να ασκήσει σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς ένας Βίλι Μπραντ, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό" αναφέρει.