Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του "ελληνικού success story". Η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Αυτό φαίνεται, όπως σημείωσε, από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών. Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25% και την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής με την Κίνα. Αναφέρθηκε στον αρχαίο πολιτισμό που έχουν Ελλάδα και Κίνα και στην αίσθηση του ιστορικού χρόνου που μοιράζονται, ωστόσο, όπως σημείωσε, θέλει να επικεντρώσει στο κοινό μέλλον που μπορούν να χτίσουν οι δύο χώρες.

Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού είπε ο κ. Σαμαράς, και κάλεσε για επενδύσεις στη χώρα μας. Υπογράμμισε ότι, υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον τομέα των υποδομών, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει άφθονα η χώρα μας, αλλά και στην επιστήμη και τη γνώση, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Δύσης.

Πάντως, ήδη, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα επενδύσουν κινεζικά κεφάλαια όπως οι σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο Αθηνών και περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Οι Κινέζοι θα προτιμούσαν απευθείας αναθέσεις ωστόσο έχουν αποδεχθεί και την διαγωνιστική διαδικασία.

Μετά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στη παρουσίαση ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ με τίτλο "glamorous Greece".

"Ο Έλληνας είναι φιλόξενος και στην ψυχή του έχει πείσμα για να ξεπερνά τις δυσκολίες", ανέφερε σε δήλωσή του.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι στις τρεις κινεζικές πόλεις που θα βρεθεί (Πεκίνο, Χαντζόου και Σαγκάη) θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» την πόρτα των άμεσων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα (και μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων), αλλά και να ενισχύσει τις συμπράξεις μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον 50 επικεφαλής των οποίων συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αποστολής στην ασιατική χώρα είναι προγραμματισμένα δύο επιχειρηματικά φόρουμ, ένα στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο.

Ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης χώρας της ΕΕ, μετά τον κ. Φρανσουά Ολάντ, που θα έχει συναντήσεις με τη νέα κινεζική ηγεσία και συναντάται σήμερα Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Λι Κενγιάνγκ και την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ.

Κατόπιν θα ταξιδέψει στο Μπακού, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν. Στο Μπακού, το αντικείμενο θα είναι, κυρίως, ενεργειακό, καθώς η Αθήνα στηρίζει με θέρμη τον αγωγό ΤΑΡ, που διέρχεται και από την Ελλάδα, για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar είναι εκ των επικρατέστερων μνηστήρων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Πηγή: ΣΚΑΙ

σχετικά