Διαψεύδει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τις προσδοκίες για νέο "κούρεμα" στο ελληνικό χρέος δίνοντας το στίγμα του ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται να αντιδρά από τώρα στους οποιοσδήποτε σχεδιασμούς έχουν γίνει για κούρεμα του επίσημου τομέα. Ένα κούρεμα το οποίο οι αγορές θεωρούν αναγκαίο και το οποίο εάν δεν γίνει θα δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες, τουλάχιστον απ' την πλευρά των αγορών.

"Δεν έχουμε μιλήσει για κούρεμα του χρέους", απάντησε εμφατικά σε σχετική ερώτηση που της έγινε σε συνέντευξη στη ΝΕΤ. "Υπάρχει ένα πρόγραμμα και υπάρχουν οι στόχοι για το χρέος, που πρέπει να τηρηθούν. Σύμφωνα με αυτό το 2022 θα πρέπει το χρέος να είναι κάτω απ' το 110% του ΑΕΠ".

Για την κα Λαγκάρντ το τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι άλλο ζήτημα. "Αυτό που έχουν πει οι Ευρωπαίοι είναι ότι θα κάνουν κάθε τι να βοηθήσουν την Ελλάδα αρκεί το πρόγραμμα προσαρμογής να είναι σε τροχιά υλοποίησης, κάτι που σήμερα δείχνει να συμβαίνει, και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι θέμα των Ευρωπαίων να αποφασίσουν πως θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα", υπογράμμισε η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ.

Μετά τις δηλώσεις της το Χρηματιστήριο Αθηνών διέγραψε τα αρχικά του κέρδη, καταδεικνύοντας τον προβληματισμό της αγοράς. 

Όχι σε φοροελαφρύνσεις

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Φάνη Παπαθανασίου και τη Λένα Αργύρη η κα Λαγκάρντ είπε και ένα ακόμα "όχι" στην Ελλάδα, το οποίο αφορά τη μείωση φόρων.

Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να γίνει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση προκειμένου να μειωθούν οι τιμές αλλά και να αναθερμανθεί η οικονομία η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε: "Οι συζητήσεις για το ΦΠΑ… δεν είναι ασήμαντο θέμα αλλά δεν πρέπει να υπονομεύσει τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει. Δεν πρέπει να χαλαρώσει η προσπάθεια".

Όπως είπε: "το βασικό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα ώστε να μειωθούν οι τιμές".

Είσπραξη φόρων και μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες – προϊόντα

Βασική προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος. Θα γινόταν μεγάλο βήμα στην προσέλκυση επενδυτών για την επανεκκίνηση οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημείωσε σχετικά η κα Λαγκάρντ.

Στη συνέντευξη η κα Λαγκάρντ  παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά με αποτέλεσμα το πρόγραμμα προσαρμογής να είναι τώρα σε τροχιά υλοποίησης. Ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα στον τομέα της είσπραξης φόρων, της αυτονομίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς και τη μεταρρύθμιση σε υπηρεσίες – προϊόντα.

"Το βάρος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια"

"Ανησυχούμε πολύ για τον Έλληνα και κυρίως για τους νέους ανέργους" σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει για να τονωθεί το ηθικό των πολιτών της Ελλάδας. Όπως είπε, αυτό θα επιτευχθεί εν μέρει με τη δίκαιη κατανομή του βάρους των μεταρρυθμίσεων, καθώς όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, όχι μόνο ο ιδιωτικός τομέας με περικοπή μισθών και συντάξεων.

"Να φύγουν οι κοπανατζήδες από το Δημόσιο"

Για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, η κα Λαγκάρντ απέρριψε τη φήμη ότι θα απολυθούν υψηλόμισθοι προκειμένου να αντικατασταθεί από προσωπικό χαμηλού κόστους. "Όχι δεν σχεδιάζουμε αυτό", είπε χαρακτηριστικά, "αλλά είναι δίκαιο να δώσουμε δουλειά σε αυτούς που έχουν ανάγκη, που είναι εργατικοί και έχουν βρεθεί άνεργοι", έναντι των κοπανατζήδων, όπως είπε, και αυτών που δεν έχουν διάθεση να προσφέρουν. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι σωστό τέτοιοι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε μια μόνιμη θέση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα

Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήρε τις προσπάθειες από πλευράς κυβέρνησης για ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, σχολιάζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σθεναρότερη πολιτική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις. Ερωτηθείσα, τέλος, για τη φοροδιαφυγή και για τα απογοητευτικά αποτελέσματα στην είσπραξη φόρων, η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών και των μηχανισμών συλλογής φόρων.