Μια Διοργάνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών & του Ε/Α Εμπορικού Επιμελητηρίου, & με την συμμετοχή πολλών αμερικανικών Hedge Funds 

Της Δέσποινας Συριοπούλου

Σε σαφώς ευνοϊκότερο κλίμα συγκριτικά με πέρυσι, με την εικόνα της Ελλάδας να είναι σαφώς καλύτερη, διοργανώνεται και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 5 και 6 Ιουνίου το Επενδυτικό Φόρουμ στο ξενοδοχείο Plazaστο κέντρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ.

 Η διοργάνωση πέρα από την διεξαγωγή του συνεδρίου, όπου δίνεται η ευκαιρία σε έλληνες αξιωματούχους να εκθέσουν τα οικονομικά δεδομένα και να παραθέσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, στοχεύοντας στην καλλιέργεια θετικού κλίματος προς τους ξένους ακροατές και εν δυνάμει επενδυτές, περιλαμβάνει και κλειστές προγραμματισμένες συναντήσεις εκπροσώπων ελληνικών εισηγμένων κυρίως επιχειρήσεων με αμερικανούς επενδυτές και εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων. Το δεύτερο μέρος αποτελεί για τους διοργανωτές το σημαντικότερο κομμάτι της συνολικής διοργάνωσης δεδομένου ότι βασικός στόχος είναι μέσα από τις onetooneσυναντήσεις να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των εισηγμένων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο φόρουμ συμμετέχουν 25 εισηγμένες επιχειρήσεις, με προγραμματισμένες συναντήσεις να ανέρχονται στις 329. Τα fundsπου θα συμμετέχουν είναι 48, εκ των οποίων το 53% είναι που συμμετέχουν για πρώτη φορά. Επίσης ο αριθμός των αναλυτών που θα παραβρίσκονται στο διήμερο φόρουμ είναι 68 και συνολικά οι σύνεδροι 300. 

Από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η τράπεζα ALPHA, η τράπεζα ATTICA, η σωληνουργεία Κορίνθου, η CRETA FARM, η ELLAKTOR, EUROBANK PROPERTIES(Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), ο όμιλος FOLLI-FOLLIE, ο όμιλος Γεκ Τερνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η INTRALOT, η KRI-KRI, η LAMDA DEVELOPMENT, ο όμιλος MARFIN INVESTMENT, η METKA, η MLS Πληροφορική Α.Ε, ο όμιλος Μυτιληναίου, ο ΟΠΑΠ, ο OTE, η Παπουτσάνης, η τράπεζα Πειραιώς, το Πλαίσιο, η Terna Ενεργειακή,  ο όμιλος Πλαστικά Θράκης,  η TITAN και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 

Σημαντική -και αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι- είναι η συμμετοχή των αμερικανικών funds, εκπρόσωποι των οποίων θα παρακολουθήσουν αλλά και θα συμμετέχουν στις συναντήσεις με τους αντίστοιχους εκπροσώπους των ελληνικών εταιριών. Ταfunds φέτοςπουθαδώσουντοπαρόνστοξενοδοχείοPlaza είναιμεταξύάλλωντα: BAUPOST, COLUMBIA WANGER AM, CONTRARIAN CAPITAL MANAGEMENT, DISCERENE VALUE ADVISORS, DUPONT, FEDERAL RESERVE BANK OF NEW YORK, FINTECH ADVISORS, HIGHFIELDS CAPITAL, LAZARD, MORGAN STANLEY, TEMPLETON, ZIFF BROTHERS INVESTMENTS.

Οι θεματικές ενότητες του φόρουμ αφορούν στην ελληνική οικονομία, τις τρέχουσες εξελίξεις και προβλέψεις, και β. τα πλεονεκτήματα της επενδυτικής δραστηριότητας (Ελλάδα, η χώρα να επενδύσεις τώρα!). Από ελληνικής πλευράς, πέρα από τις εισηγήσεις των επικεφαλής των διοργανωτών, του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, πρόεδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του κ. Γιάννου Γραμματίδη, προέδρου του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και κεντρικός ομιλητής είναι ο αναπληρωτής υπουργός των οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ στους ομιλητές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της ALPHA BANK, ο καθηγητής Γκίκας Χαρδουβέλης, επικεφαλής των οικονομικών μελετών της Eurobank, Ο Γιώργος Ζανιάς από την ελληνική ένωση τραπεζών, ο Ανδρέας Μπερούτσος της One Point Capital Management, ο Θωμάς Γκιόλμας από το τμήμα επενδύσεων της Εθνικής, Ο Μιχάλης Χατζηπαύλου της Deloitte, ο Λάμπρος Παπαδόπουλος, εκτελεστικός Διευθυντής της Euroxx Securities, ο Ευάγγελος Χαράτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Beta Securities, Ο δρ. Δημήτρης Τσιμπανούλης της Tsibanoulis & Partners, ο Αντώνης Αχιλλεούδης εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου της Axia Ventures Group, ο Παντελής Οικονόμου, διεθύνων Σύμβουλος της DAMMA Holdings Α.Ε., ο ελληνοαμερικανός George Stamas, της δικηγορικής εταιρείας Kirkland and Ellis LLP, ο Dean Dakolias, εκτελεστικός διευθυντής του επενδυτικού ομίλου Fortress (Investment Group, LLC), ο Nikolaj Albinus, ιδρυτής και συνέταιρος του Global Family Partners– GFP Hellenic Investment fund, ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Γ. Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Robertvan Pappelendam, Γενικός Διευθυντής της Procter& Gamble, ο John Frasca, της Hewlett- Packard και  ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Διεθύνων Σύμβουλος της Navigator Travel & TourismServices- IR Caribbean Cruises.