Με την πλευρά των επικριτών της Κομισιόν και της Ευρωζώνης συντάσσεται ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καθώς σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι "Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αποδείχθηκαν όλες λανθασμένες, διότι δεν «είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα". Προσπαθώντας όμως να μετριάσει τον αντίκτυπο των θέσεων και δηλώσεών του προτάσει τα πολιτικά κριτήρια στη λήψη των αποφάσεων, κι ας βασίστηκαν αυτές σε αβάσιμες προβλέψεις και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αδυνατώντας να πατήσει σε στέρο έδαφος, καθώς όπως απέδειξαν τα τελευταία στοιχεία για την ύφεση, δεν υπάρχει επιχειρεί λογικές ακροβασίες προπαθώντας να στηρίξει τον… "αδελφό" Αντώνη Σαμαρά, επιμένοντας στο σενάριο για ανάκαμψη το 2014 και να δώσει ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί επικρίνοντας την τρόικα για ατεκμηρίωτες προβλέψεις.

Δίνοντας δε και μια άλλη πολιτική ερμηνεία στο θέμα των -τυχαία ή συνειδητά- ατυχών προβλέψεων από την πλευρά των δανειστών ο κ. Γιούνκερ λέει χαρακτηριστικά: 

«Ας υποθέσουμε ότι οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονταν με την πραγματικότητα. Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος; Είστε σίγουροι πως αν οι προβλέψεις ήταν πολύ πιο αισιόδοξες ή απαισιόδοξες η προθυμία των άλλων κρατών μελών θα ήταν η ίδια;», αναρωτήθηκε.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις. Μάλιστα, δεν πιστεύω πως αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε επιστημονικούς παράγοντες. Πρέπει απλώς να περιμένουμε. Όμως, η εντύπωσή μου είναι ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την ύφεση και η χώρα θα επιστρέψει σε αδύναμη ανάπτυξη το 2014. Όμως, δεν θεωρώ αυτές τις προβλέψεις επιστημονική απόδειξη. Διότι όλες οι προβλέψεις που έγιναν αποδείχθηκαν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Πηγή