Ολοκληρώθηκε χθες από την Τράπεζα Πειραιώς η εξαγορά του 100% της θυγατρικής της πορτογαλικής BCP, της Millennium Bank, καθώς οι δύο τράπεζες έλαβαν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η BCP ανακεφαλαιοποίησε την ελληνική θυγατρική της με το ποσό ύψους 274 εκατ. ευρώ, πλέον των 139 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη επενδυθεί από την BCP στη Millennium τον περασμένο Δεκέμβριο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα 413 εκατ. ευρώ.

Η BCP θα συμμετάσχει στην τρέχουσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των διοικήσεων των δύο τραπεζών, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον είναι έντονο από ξένα funds και θεσμικούς επενδυτές, γεγονός το οποίο έχει τροφοδοτήσει εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι θα συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ.

Προχθές έληξε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης και προεγγραφής, ενώ την ερχόμενη Τρίτη λήγει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος. Στις 3 Ιουλίου εγκρίνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Τράπεζας και Τίτλων ΤΧΣ, ενώ στις 5 Ιουλίου θα γίνει η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και των τίτλων ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα δεν έχει θέσει πλαφόν για το ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρώσει έχοντας εξασφαλίσει 570 εκατ. ευρώ μέσω των συμφωνιών με την BCP και τη Societe Generale. Το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, δηλαδή τα 733 εκατ. ευρώ, εκτιμάται από την αγορά ότι ήδη έχει καλυφθεί.