Της Δέσποινας Συριοπούλου GreekAmericanNewsAgency-Τύπος της Κυριακής

Βαθειά ανάσα για τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να αποτελέσει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη εβδομάδα, για τις συναντήσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ένα ταξίδι που έρχεται να πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, μετά και την έκθεση της Κομισιόν αλλά και εν όψει ενός δύσκολου και καθοριστικού για τις πολιτικές εξελίξεις φθινόπωρου.

Με κύριο και βασικό ζήτημα της ατζέντας της συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα, την οικονομία, ο έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον, όπου και αναμένεται να λάβει την στήριξη του αμερικανού προέδρου για τις προσπάθειες και το έργο που κάνει η ελληνική κυβέρνηση  προκειμένου να εφαρμόσει τις επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πολιτική λιτότητας (που έχει επιβάλει το Βερολίνο), λαμβάνοντας παράλληλα  την αμερικανική συμπάθεια και την αλληλεγγύη του για τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει και καλείται να συνεχίσει ο ελληνικός λαός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκάθαρη θέση ενάντια  στην πολιτική λιτότητας, προτάσσοντας την ανάπτυξη ως βασική παράμετρο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης. Η αμερικανική στήριξη, συνεπώς, στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο "θύμα" αυτής της πολιτικής με ευδιάκριτες τις επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό θα αποτελέσει ένα καθαρό μήνυμα προς το Βερολίνο και την πολιτική ελέγχου που ακολουθεί στις αδύναμες, χτυπημένες από την οικονομική κρίση, χώρες.  Η κόντρα της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο δεν είναι καινούργια, και δεν πρόκειται να σταματήσει. Τουναντίον και αυτό, όπως διαφαίνεται, θα ενταθεί (ως ένα σημείο και πάντως χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις των δυο χωρών) στο προσεχές διάστημα και σίγουρα μετά τις Γερμανικές εκλογές. Η πολιτική των χαμηλών τόνων που έχει επιλέξει να ακολουθεί το Βερολίνο, προκειμένου να μην διαταράξει το φαινομενικά ήρεμο τοπίο έχει ημερομηνία λήξης την 22α Σεπτεμβρίου. Από εκεί και έπειτα, το ερώτημα που δείχνει μάλλον ρητορικό είναι αν και πότε, αλλά και για ποιους θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου…   

Κυπριακό.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον αμερικανό πρόεδρο θα είναι το Κυπριακό, ύστερα από την διαφαινόμενη απόφαση των αμερικανών να προκαλέσουν μια σοβαρή και με άσκηση πιέσεων προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε εμπλεκόμενο,  κινητικότητα στο θέμα, ωθώντας προς την μερική ή οριστική επίλυσή/ διευθέτηση του με ένα "νέο" σχέδιο τύπου Ανάν ΙΙ. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναβαθμίσει το Κυπριακό,  διότι από μια τυχόν επιτυχή έκβαση, είτε είναι μερική διευθέτηση (εν είδει  συμφωνίας), είτε οριστική επίλυση  εξαρτάται και η πορεία της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Το ζητούμενο είναι η στάση της Άγκυρας και ο βαθμός αδιαλλαξίας της ή διαφορετικά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αναγκαστεί-λόγω πιέσεων- να κάνει βήματα πίσω…Eνδεικτικό του ενδιαφέροντος και της σημασίας που δίνουν οι αμερικανοί είναι το ταξίδι που αναμένεται να κάνει το φθινόπωρο ο υπουργός των εξωτερικών Τζον Κέρι σε Λευκωσία, Κατεχόμενα, Άγκυρα.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του ρόλου που μπορεί να παίξει ως εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που συζητήθηκε και προλειάνθηκε το έδαφος  στην προ ημερών συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αμερικανού ομολόγου του Τ. Χέιγκελ,  θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης των δυο ανδρών, ενώ και το  Σκοπιανό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά θα βρεθούν και αυτά σε πιο χαμηλή θέση στην λίστα της ατζέντας του πρωθυπουργού. Να θυμίσουμε ότι στον σημαντικό περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας αναφέρθηκε David D. Pearce, -ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, αν επικυρωθεί ο διορισμός του -στην κατάθεσή του την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σημειώνοντας την συμμετοχή της Ελλάδας σε συμμαχικές επιχειρήσεις στην Λιβύη και το Κόσοβο, τις σχέσεις των δυο χωρών σε θέματα ασφαλείας, αλλά και την "εξαιρετική συνεργασία στη ναυτική βάση υποστήριξης της Σούδας στην Κρήτη". Στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι αμερικανοί θα επαναλάβουν για ακόμα μια φορά την πάγια θέση τους ότι δηλαδή επιθυμούν την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αρκεί να διευθετηθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας τους.    

 

 

 

Η επίσκεψη στην Νέα Υόρκη

Η δεύτερη σημαντική συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί την επομένη της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, όπου στις 5 το απόγευμα (της Παρασκευής) θα δει τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, με τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος (Κυπριακό και Σκοπιανό) να αποτελούν, όπως είναι επόμενο μέρος της ατζέντας, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνας σταθερότητας στο ασταθές περιβάλλον που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της. Νωρίτερα της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρακαθίσει σε γεύμα ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, εν δυνάμει επενδυτών. Η τελική λίστα των συμμετεχόντων ακόμα καταρτίζεται -και όπως φαίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή θα παραμένει ανοιχτή-, ενώ τα σίγουρα ονόματα είναι αυτά των κ.κ. Γιάννη Κατσιματίδη, υποψήφιου για το αξίωμα του δημάρχου στην πόλη της Νέας Υόρκης, τον Ανδρέα Λιβέρη, διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Chemicals και ένα από τα βασικά στελέχη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, και τον Τζον Κάλαμο, επιχειρηματία από το Σικάγο και επίσης μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, νεοσυσταθείσας οργάνωσης για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Η λίστα με τα ονόματα των ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών -πιθανών επενδυτών για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι σχεδόν η ίδια -με ελάχιστες παραλλαγές- με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για να διοργανωθεί τον Μάρτιο του 2009 στην Ουάσινγκτον το δείπνο για τον ίδιο ακριβώς λόγο, -την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων- όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον. Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά, ο κ. Σαμαράς θα φανεί πιο τυχερός από τον προκάτοχό του…     

Τέλος, στο πρόγραμμα εντάσσονται και συναντήσεις με αμερικανικά ΜΜΕ, τους New York Times και το δικτύου Bloomberg.   

Ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στα μέσα της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον, σε μια, όπως φαίνεται,  καλή συγκυρία λόγω των διεθνών εξελίξεων που ευνοεί την Αθήνα. Οι αμερικανοί για τους δικούς τους λόγους και για την διασφάλιση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένων των αλλαγών και των ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και το νέο ενεργειακό χάρτη που σταδιακά διαμορφώνεται, επιλέγουν να αφήσουν πίσω την πολιτική των παγωμένων σχέσεων, αναθερμαίνοντας  και δίνοντας ώθηση στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. Ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα ζητήσουν οι αμερικανοί ως αντάλλαγμα για την στήριξη που παρέχουν. Εκεί κανείς δεν μπορεί να ξέρει διεξοδικά ή απλώς μπορεί να ψυχανεμίζεται. Το δεύτερο όμως και βασικό ερώτημα είναι πώς η θετική εξέλιξη αυτή μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί από την Ελληνική πλευρά, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά και πώς θα διαπραγματευτεί προς ίδιον όφελος η Αθήνα τα αιτήματα ή τις διευκολύνσεις ή και τις πιέσεις που θα ζητήσει-ασκήσει η Ουάσινγκτον…