Με είκοσι ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πρόκειται για εταιρείες που διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ και οι επικεφαλής τους συζήτησαν με τον πρωθυπουργό κυρίως για την οικονομία και τις προοπτικές, που διανοίγονται, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση εστιάσθηκε σε νέες ευκαιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας για τους οποίους υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.


Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για θετική πορεία της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά.

Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εταιρείες, που προσκλήθηκαν, είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός, και ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, Στέφανος Ησαΐας.  

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει την «ισχύ των διμερών σχέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, ερωτηθείσα σχετικά. «Η επίσκεψη την οποία πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός [της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζει την ισχύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. 

Ο υπουργός [Εξωτερικών, Τζον] Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς [η κυβέρνησή της] εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και της περιφερειακής συνεργασίας» δήλωσε η Ψάκι.


Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία. Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδος. 

Όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη συνάντηση θα αποτελείται ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

«Έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή"ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τόνιζει «ο κ. Ομπάμα κι εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».