Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Την εκτίμηση τους ότι οι αμερικανοί συνομιλητές τους, ανεξάρτητα των πολιτικών τους πεποιθήσεων, επιθυμούν ισχυροποίηση των παραγόντων που έχουν συνέργεια σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν συνεργάτες του έλληνα Πρωθυπουργού, μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς το πρωί της Τετάρτης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη δημοσιογράφων και διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας Washington Post, απ’ όπου απάντησε σε ευρεία γκάμα ερωτήσεων από την οικονομία μέχρι τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, την Τουρκία, θέματα ασφάλειας και ενέργειας, ενώ επεσήμανε ότι σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο έλληνας Πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, που είναι μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψεις στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή παρευρίσκονταν αρκετοί νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών, όπως ο Τζον Μακ Ουίλλιαμς, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και ο Τιμ Άνταμς που είναι ο Πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Σαμαράς αναχώρησε για την Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με 20 ανώτατα στελέχη Επενδυτικών Ομίλων, οι οποίοι συνολικά διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 850 δις ευρώ. Στην συνάντηση αυτή θα παραστεί και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια στους επενδυτές αυτούς το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα αλλά και τις παραμέτρους του νέου επενδυτικού νόμου.

Το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να προετοιμαστεί για τις δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 12 το μεσημέρι και λίγο αργότερα (στις 15:00) με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέννιφερ Ψάκι  δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «H επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, εδώ στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζει την δύναμη της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας».

Κατά την συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός την Πέμπτη το πρωί στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον Τζον Κέρι θα επαναβεβαιωθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, «καθώς αυτή εφαρμόζει καίριας σημασίας δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την μελλοντική ευημερία του λαού της» επεσήμανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών οι κύριοι Σαμαράς και Κέρι θα συζητήσουν ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την περιφερειακή συνεργασία.