Από την 18μηνη ύφεση, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της, εξήλθε η οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη. Κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η Πορτογαλία κατάφερε να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 1,1%, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης και στις 17 χώρες – μέλη της ευρωζώνης. 

  Η θετική εξέλιξη για την οικονομία της ευρωζώνης ήταν αναμενόμενη, με την επίδοσή της οριακά καλύτερη από τις προβλέψεις, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,7% στη Γερμανία το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Επίσης, η γαλλική οικονομία εξήλθε από την ύφεση αφού ενισχύθηκε κατά 0,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε επίπεδο τριμήνου από τις αρχές του 2011.
 
Πάντως, η επιστροφή της οικονομίας της ευρωζώνης σε θετικό πρόσημο δεν αντανακλά την κατάσταση και στις 17 χώρες – μέλη.  Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε περαιτέρω, κατά 0,1%, το δεύτερο τρίμηνο του έτους.  Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης σε Ιταλία και Ολλανδία υποχώρησε κατά 0,2%.
 
Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για την περίοδο από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, ύστερα από έξι διαδοχικά τρίμηνα οπισθοχώρησης, την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στην ιστορία της ευρωζώνης.

 
Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε ύφεση της τάξεως του 4,6%, έναντι ύφεσης 0,7% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ. Η ύφεση στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.
 

Επιφυλάξεις του Όλι Ρεν 

Ο αρμόδιος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν σχολίασε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι «η ευρωζώνη βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης». Ωστόσο, τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα από τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης και προειδοποίησε εναντίον των «αυτοσυγχαρητήριων δηλώσεων» ότι «η κρίση τέλειωσε».

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες, αυτοσυγχαρητήριες δηλώσεις που θα υποστηρίζουν ότι "η κρίση τέλειωσε". . . Οι ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε κείμενο που ανήρτησε στο ιστολόγιό του.

Παράλληλα, επισήμανε την «απαράδεκτα υψηλή» ανεργία σε ορισμένες χώρες, κυρίως «στην Ισπανία και στην Ελλάδα».

Ο Όλι Ρεν υποστήριξε πως τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι έχει αποτέλεσμα η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πως η ευρωπαϊκή οικονομία «ανακτά μέρος της ορμής της».

Πάντως, αναγνώρισε ότι «υπάρχει ακόμη ένας πολύ μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί πριν φθάσουμε στον τελικό μας στόχο, σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα παρέχει περισσότερες θέσεις εργασίας».

«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε μια παρατεταμένη ανάκαμψη, αλλά μόνον εάν επιμείνουμε σε όλα τα μέτωπα της αντίδρασής μας στην κρίση: να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του βουνού του χρέους μας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, και να οικοδομήσουμε τους πυλώνες μιας αληθινής οικονομικής και νομισματικής ένωσης», έγραψε στο μπλογκ του ο Όλι Ρεν.