Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «έβγαλε πλέον τη γάτα έξω από την τσάντα»

Το «πολιτικά τοξικό» ζήτημα της οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας ξέσπασε κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν οι Financial Times τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι με ελάχιστες διαφορές να χωρίζουν τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ από την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, όσον αφορά στον τρόπο που προσεγγίζουν την κρίση χρεών της Ευρωζώνης, το ζήτημα του τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αποσιωπηθεί διακριτικά, ενόψει των γενικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, οι δηλώσεις του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ όσον αφορά σε αυτή τη «σιωπή» που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση, «έλυσε την γλώσσα του Σόιμπλε».

«Ο Σόιμπλε έβγαλε πλέον τη γάτα έξω από την τσάντα», προσθέτουν οι FT αναφερόμενοι στις δηλώσεις του εκπροσώπου του SPD Κάρστεν Σνάιντερ o οποίος σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ «κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της επί τρία χρόνια, όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε χρηματοδοτική ένωση».

Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έγινε αντιληπτό πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και να αποσιωπήσουν το εν λόγω ζήτημα.

Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει ότι με τη δήλωσή του περί ανάγκης ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να προστατέψει την Kαγκελάριο Α. Μέρκελ από τις κατηγορίες των αντιπάλων της πως κρύβει την αλήθεια από τους ψηφοφόρους της για την κατάσταση της Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν άνοιξε κανένα παράθυρο ενδεχόμενης χαλάρωσης των όρων του ελληνικού προγράμματος…

πηγή