Αναποτελεσματική θεωρεί ο διοικητής της Βundesbank, Γιενς Βάιντμαν, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μετέδιδε λάθος μήνυμα στις «διασωθείσες χώρες». Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt, «μια ελάφρυνση χρέους, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα σε πέντε χρόνια να βρισκόμαστε ενώπιον της ίδιας κατάστασης, θα ήταν αναποτελεσματική και θα έστελνε το λάθος μήνυμα προς τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα (βοήθειας)».

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας, η κρίση χρέους στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη χώρα, καθώς τα νέα προγράμματα βοήθειας δεν μπορούν να κάνουν τις επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, ούτε να επιφέρουν δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Η συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους υποδηλώνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι για υπερβούμε την κρίση πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. «Το να κηρύσσουμε τη γρήγορη λήξη της κρίσης είναι λάθος και αποδυναμώνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» τόνισε.

Σε συνάντηση των πρέσβεων σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Βάιντμαν παρότρυνε τις κυβερνήσεις να μην στηρίζονται στην ΕΚΤ για να λύσουν τα προβλήματά τους, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει αυστηρά εντός του εύρους των αρμοδιοτήτων της.

Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν θα ξεπεραστεί με τη νομισματική πολιτική, επανάλεβε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, εμμένοντας πιστός στη θέση του ενάντια στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα (OMT), το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Όπως εξήγησε, αγοράζοντας ομόλογα κρατών με χαμηλή αξιοπιστία, οι κεντρικές τράπεζες επιμερίζουν τους κινδύνους που απορρέουν από μη υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

«Με αυτόν τον τρόπο, η νομισματική πολιτική αποδυναμώνει την αρχή της ατομικής ευθύνης και προκαλεί ένα είδος ανακατανομής η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται από τις κυβερνήσεις», δήλωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters