«Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας τέλος στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκλείσει και το υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζοντας δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών», εξηγεί ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Επισημαίνει ακόμη ότι «οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο. Αν μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το θέρμανσης, θα ανοίξουμε πάλι ένα παράθυρο στους λαθρεμπόρους. Μπορούμε να εξετάσουμε απλοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά όχι μείωση ΕΦΚ. Σημειώνω ότι πέρυσι δεν απορροφήθηκε το ποσό που είχε διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης».

Αιχμές Ντ. Μπακογιάννη

Μιλώντας πάντως το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και άφησε αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα.

«Κάνω μάχη για το φόρο πετρελαίου. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα εισπραχθεί λόγω έλλειψης κατανάλωσης. Κακώς διέψευσε ο κ. Στουρνάρας ότι δεν θα μειωθεί ο φόρος. Η χώρα χρειάζεται πραγματική φορολογική επανάσταση, φόροι ανάλογα με τα εισοδήματα…Θα πιέσω για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε ακόμη λόγο για λάθος φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μάς έχει επιβληθεί.

«Σίγουρα δεν αντέχει άλλο ο πολίτης. ΦΑΠ 2011, ΦΑΠ 2012 και χαράτσι, όπως και να το βάλει, και με δόσεις, και με κάρτα, όπως και να το βάλει, είναι στα όρια του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

naftemporiki