Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει το 2013 το υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη εξέφρασαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με αφορμή τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013. Στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καταδεικνύουν πως ο προϋπολογισμός γενικής κυβέρνησης κατέγραψε στο επτάμηνο πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ. 

Αν υπολογιστούν και τα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης (Securities Market Programme – SMPs) το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,642 δισ. ευρώ, έναντι 325 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012. Τα έσοδα γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στο επτάμηνο στα 62,3 δισ. ευρώ, έναντι 58,8 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ και οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 59,65 δισ. ευρώ έναντι 58,4 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012. Οι ΟΤΑ εμφάνισαν στο επτάμηνο πλεόνασμα 521 εκατ. ευρώ, ενώ αθροιστικά τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία είχαν πλεόνασμα ύψους 1,738 δισ. ευρώ.
 
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως τα ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημόσιων οικονομικών της χώρας και επιβεβαιώνουν ότι «βήμα βήμα» προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος.
 
«Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου. Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
 
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτίμησαν χθες πως όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Ελλάδα το 2013 θα έχει διαρθρωτικό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ίσο με 2% του ΑΕΠ, θα επιβεβαιωθούν. «Εάν εξαιρέσουμε την επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας για το εν λόγω θέμα.
tanea.gr