Ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δίνει η Εθνική Τράπεζα, καθώς μειώνει κατά 1,5 μονάδα το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο για χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης καθώς και για χρηματοδότηση πάγιων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου και μετά τη μείωση το βασικό επιτόκιο προς τις επιχειρήσεις θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 6% και το 6,35%.

 
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων ήταν πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων, που συνεχίζουν να πληρώνουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος χρήματος τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική τους θέση. Μάλιστα, τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχαν ασκήσει σημαντικές πιέσεις προς τις τράπεζες, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα επιτόκιά τους, ειδικά μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της Εθνικής ακολουθεί την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε ανοίξει τις προηγούμενες εβδομάδες τον χορό των μειώσεων, ρίχνοντας κατά μία μονάδα το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και αυτό των πιστωτικών καρτών. Αντίστοιχα, σε μείωση κατά 0,25% στο βασικό επιτόκιο χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις είχε προχωρήσει και η Eurobank.
 
Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής Τράπεζας, η πολιτική της για παροχή, στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, χαμηλού κόστους ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του Ιουλίου και υλοποιείται σταθερά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
 
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα μείωσε από την 1η Ιουλίου το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο χορηγήσεων για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 0,25%. Το δεύτερο στάδιο των μειώσεων ξεκινά από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και αποτελεί τη δεύτερη παρέμβαση για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 στα επιτόκια χορηγήσεων.
 
Ετσι προκύπτει νέα μείωση κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα του βασικού επιτοκίου για χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις, τόσο σε κεφάλαιο κίνησης όσο και για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό καθώς και για χρηματοδοτήσεις μέσω υπερανάληψης (overdraft).
 
tanea.gr