Η αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμένων της χώρας (ΟΛΠ και ΟΛΘ) θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της τρόικας, καθώς οι δανειστές έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις.

Η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούλιο και για την καθυστέρηση, ευθύνες επιρρίπτονται στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και στις διοικήσεις των λιμανιών.

Υπενθυμίζεται πως οι διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ αντιδρούν στο προτεινόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ μοντέλο αποκρατικοποίησης, δηλαδή στην πώληση των μετοχών τους και αντιπροτείνουν τις συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης των υποδομών.

Παράλληλα, καθυστερήσεις στη διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ προκαλεί και η επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση του φιλικού διακανονισμού μεταξύ του Οργανισμού και της Cosco.

Ο φιλικός διακανονισμός αφορά την πρόταση της ΣΕΠ για πάγωμα του εγγυημένου ανταλλάγματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τμηματικά μέχρι το τέλος της σύμβασης, για να γίνει η επένδυση επέκτασης του προβλήτα ΙΙΙ προϋπολογισμού, σύμφωνα με την Cosco, 230 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα ναι μεν θέλει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν το πρώτο λιμάνι της χώρας θα πρέπει να καταλήξει στην Cosco.