Ο Αντριου Λιβέρης, επικεφαλής του Hellenic Initiative, αναλύει στην «Κ» τους στόχους της πρωτοβουλίας στήριξης

Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί να «δαμάσει το θεριό» της οικονομίας και σε αυτό θα έχει τη στήριξη της ελληνικής διασποράς, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Αντριου Λιβέρης, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Dow Chemical, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στον κόσμο, με συνολικά ετήσια έσοδα 57 δισ. δολάρια.

Στη διάρκεια της συζήτησης, στα επιβλητικά γραφεία του επιχειρηματικού κολοσσού στο Μανχάταν, ο κ. Αντριου Λιβέρης, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Hellenic Initiative, μιλάει για τους στόχους της πρωτοβουλίας, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο «δέσιμο» που, όπως σημειώνει, υπήρξε ανάμεσα στον κ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη.

– Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που υπήρξε στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη;

– Για την επιτυχία της εργασθήκαμε μεθοδικά περισσότερο από ένα χρόνο και πήγε πολύ καλά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι οι δύο κύριοι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος Κλίντον και ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Ηρθαν για να διαμηνύσουν τη σημασία του Hellenic Initiative και της ενεργοποίησης της ελληνικής διασποράς της Αμερικής ως εταίρου στη διαδικασία ανάκαμψης της Ελλάδας.

– Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

– Η επιτυχής εκδήλωση ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Υπάρχουν δράσεις σε εξέλιξη, δημιουργείται δυναμική. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, όπως και τις άλλες δραστηριότητες που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, αρχίζει μια σημαντική πορεία που υπηρετεί τον απώτερο σκοπό.

– Ο οποίος είναι;

– Tο Hellenic Initiative αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων για να ενισχυθεί η Ελλάδα και αυτό ήδη άρχισε να υλοποιείται. Το ένα εκατομμύριο γίνεται πέντε, θα γίνει είκοσι, εκατό. Στην εκδήλωση συγκεντρώσαμε δύο εκατομμύρια και την επόμενη μέρα μαζέψαμε κι άλλα. Ετσι θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό που είχε ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ότι δόθηκε σε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους η ευκαιρία να διαπιστώσουν πως πρόκειται για κάτι πραγματικό και μεγάλο.

– Στο εγχείρημα θα εμπλακούν μόνον άτομα ελληνικής καταγωγής;

– Οχι. Οπως είδατε, δεν ήταν μόνον Ελληνες. Για παράδειγμα, ο Μούχταρ Κεντ πιστεύει στον Ελληνισμό. Υπάρχουν πολλοί και ισχυροί φίλοι της Ελλάδας τους οποίους πρέπει να προσεγγίσουμε για να ενεργοποιηθούν.

– Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Δρακόπουλου για τη νέα προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου.

– Βεβαίως. Ο Ανδρέας και το Ιδρυμα ήταν από την αρχή εταίρος μας. Δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στο Hellenic Initiative, αλλά είναι εταίρος μας. Δεν θέλω να πω ότι η ανακοίνωση για τα 100 εκατομμύρια ευρώ έγινε λόγω ημών, αλλά τόσο το Ιδρυμα Νιάρχου όσο και το Ιδρυμα Λεβέντη λένε ουσιαστικά ότι επιθυμούν να συνεργασθούν με την ελληνική διασπορά.

– Πολλοί στην Ελλάδα παρακολουθούν με ενδιαφέρον, αλλά αναρωτιούνται πού είναι τα αποτελέσματα.

– Πάντα υπάρχουν τέτοιοι προβληματισμοί. Η εμπλοκή ανθρώπων όπως εγώ ή ο Μούχταρ Κεντ δημιουργεί μια δυναμική ώστε να υπερπηδηθεί η ανεπάρκεια θεσμών και διαδικασιών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Οταν δεν υπάρχουν δυνατότητες, γίνονται πολύ πιο δύσκολα τα πρώτα βήματα. Κάποιοι ρωτούν πόσο μεγάλο θα είναι, γιατί τώρα, πού είναι τα αποτελέσματα; Ολα αυτά πρέπει να τα αγνοήσουμε. Γιατί σημασία έχει ο τελικός στόχος, που δεν είναι τι θα γίνει σήμερα ή αύριο, αλλά ποιο θα είναι το συνολικό αποτέλεσμα σε πέντε ή δέκα χρόνια. Πρέπει να κτίσουμε τις δυνατότητες που στη σημερινή Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν καν είτε, και αυτό ίσως είναι χειρότερο, υπάρχουν αλλά λειτουργούν με τον πιο διαστρεβλωτικό τρόπο. Το Hellenic Initiative κινείται στη λογική ότι σημαντικοί άνθρωποι είναι σε θέση να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν άλλους σημαντικούς ανθρώπους.

«Υπήρξε ένα δέσιμο Σαμαρά – Κλίντον»

– Ποια ειναι η αίσθησή σας για τον Ελληνα πρωθυπουργό;

– Είναι ένας πολιτικός που επιχειρεί «να δαμάσει το θεριό». Να δώσει τη μάχη για τη ρευστότητα, τις πιστώσεις, αλλά και τη χρηματοδότηση η οποία –και έχει σημασία αυτό– δεν είναι από δικούς του πόρους, αλλά προέρχεται από κάποιους άλλους.

Την ίδια ώρα, γνωρίζει ότι εάν κατρακυλήσει υπερβολικά σε αυτό το χάσμα, δεν θα μπορέσει ποτέ να γυρίσει. Βλέπουμε έναν πολιτικό που δείχνει να έχει το θάρρος να μεταμορφώσει τον δημόσιο τομέα και να βελτιώσει τα έσοδα, και να επιχειρήσει να υλοποιήσει όλη αυτή τη μεταστροφή, ταυτόχρονα με τη βελτίωση των θεσμών και τον περιορισμό του κράτους, ώστε η χώρα να καταστεί φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

– Εχουμε ακόμη απόσταση να διανύσουμε για να φθάσουμε σε αυτό που περιγράφετε.

– Συμφωνώ μαζί σας, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Παρά ταύτα, από την πρώτη στιγμή ο κ. Σαμαράς κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτό το γνωρίζει και το αναγνωρίζει ο πρόεδρος Κλίντον. Και το θαυμάζει στον Αντώνη Σαμαρά. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο υπήρξε ένα «δέσιμο». Φάνηκε τόσο στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, όσο και στις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν.

– Τι άλλες δράσεις έχετε αναλάβει;

– Εχω στείλει επιστολές στους επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, σε περίπου 80 που είναι στις 100 πρώτες του περιοδικού Fortune. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ανταπόκριση από μερικές από αυτές. Θα υπάρξει ανταπόκριση. Πολυεθνικές θα αρχίσουν να συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση.

– Ο κ. Σαμαράς ήδη συνάντησε πολλούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

– Υπάρχουν δύο είδη επενδυτών. Ο πρωθυπουργός χειρίζεται το ένα άριστα, για το άλλο χρειάζεται λίγη βοήθεια. Πολλοί από αυτόυς που συνάντησε επικεντρώνονται στην αγορά χρέους. Αυτοί παρεμποδίζουν και, εκφράζεται η ελπίδα, σταματούν την πτώση. Ομως, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αυτό το κάνουν οι άλλοι, οι παραγωγοί, η ατμομηχανή της οικονομίας. Σε αυτή την πλευρά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, γιατί δεν είναι εύκολο να προσελκύσει η Ελλάδα τους μεγάλους επενδυτές. Γιατί ένας επιχειρηματίας μεγάλης εταιρείας να ασχοληθεί με μια μικρή αγορά 11 εκατομμυρίων, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση;

– Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

– Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι τώρα που ο κίνδυνος του Grexit έχει ξεπερασθεί, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ε.Ε. Και επίσης, αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός, και είναι πολύ ευφυές, να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ως σημείο εισόδου, αλλά και, κυρίως, να αναδείξει την Ελλάδα ως σημείο σταθερότητας. Τώρα οι επενδυτές –κοιτάξτε τους Κινέζους, αλλά και τους Αραβες– αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα λίγο διαφορετικά. Πάρτε, λοιπόν, όλα αυτά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται προς τους Κινέζους και τον αραβικό κόσμο και χρησιμοποιήστε τα εδώ, στη Νέα Υόρκη, στο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, τα ενεργειακά κοιτάσματα που μπορεί να αναπτυχθούν, ενώ ένα επιχείρημα που τώρα αρχίζει να χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός και πρέπει να το αναδειξει είναι ότι το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας είναι προηγμένο και εργάζεται σκληρά. Τέλος, η επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ε.Ε. προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευθούμε και θα το κάνουμε στους επόμενους δώδεκα μήνες. Δεν είναι μόνο η σταθερότητα, δεν είναι μόνο η γεωγραφία, αλλά είναι και η ανάδειξη των σημαντικών ικανοτήτων και πλεονεκτημάτων του ελληνικού εργατικού δυναμικού που θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ενας σημαντικός φίλος για τη χώρα μας

– Ποιο ρόλο διαδραματίζει ο πρώην πρόεδρος Κλίντον;

– Είναι εξαιρετικός σε ό,τι κάνει και πιστεύει στην Ελλάδα. Είναι ένας φιλέλληνας. Εχει προσωπικούς φίλους που είναι ελληνικής καταγωγής. Ολα αυτά συνέβαλαν στην απόφασή του να συμμετάσχει. Και φυσικά, το να έχεις τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να ολοκληρώνει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με την παρουσία του στην εκδήλωση αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητα της προσπάθειας. Οπως το κάνει και η συμμετοχή και άλλων σημαντικών ανθρώπων, όπως για παράδειγμα του Τζορτζ Στεφανόπουλου.

– Τι συζήτησαν οι κ. Κλίντον και Σαμαράς στο περιθώριο της εκδήλωσης;

– Θα αρχίσω από την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, που δεν ήταν κάτι τυχαίο. Και δεν έγινε για να προβληθεί τόσο το Hellenic Initiative, όσο για να σταλεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό της πως ο πιο δημοφιλής πολιτικός της τελευταίας 20ετίας στον κόσμο ενδιαφέρεται αρκετά για την Ελλάδα ώστε να έρθει στη χώρα και να μιλήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας της, όταν κανείς άλλος δεν το έκανε. Δεν είναι μόνον η προσωπικότητα του πολιτικού Κλίντον, είναι και ο άνθρωπος Κλίντον, ο αυτοδημιούργητος που ξεκίνησε από φτωχή οικογένεια, που εντυπωσιάζει περισσότερο. Και νομίζω ότι η φιλία που ξεκίνησε σε εκείνη τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά συνεχίζεται. Το δεύτερο κεφάλαιο της σχέσης αυτής ήταν η συνάντησή τους στο περιθώριο της εκδήλωσης. Το μόνο που έκανα εγώ ήταν να διευκολύνω την επαφή. Τους άφησα στο δωμάτιο και μιλούσαν, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η πολύ θετική γλώσσα του σώματος εξέπεμπε μια αίσθηση πλήρους κατανόησης. Δεν ήταν θέμα ευγενείας. Η σχέση τους κινείται πέρα από αυτό. Αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια άνεση. Ο Κλίντον επέλεξε συνειδητά να δημιουργήσει αυτήν την ατμόσφαιρα με κάποιον που ώς πρόσφατα δεν γνώριζε.