Του Γιώργου Κράλογλου

Οι δανειστές είναι ξεκάθαροι. Θέλουν τα λεφτά τους. Η Τρόικα παραμένει αμετακίνητη σε αυτά που ζητάει. Οι αγορές έχουν βάλει τα όρια τους. Οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και τώρα οι Ισραηλινοί ως επενδυτές ή ως προμηθευτές έχουν συγκεκριμένους στόχους. Εμείς βαδίζουμε με σχέδιο και συγκεκριμένες επιδιώξεις ή ευκαιριακά και ό,τι μας βγει;

Ας ξεκινήσουμε από αυτά που ήδη συμβαίνουν και προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία αν όχι αγωνία γιατί ούτε επίσημη πληροφόρηση υπάρχει ούτε γνώση του σχεδίου της κυβέρνησης (αν υπάρχει σχέδιο) ώστε να αξιολογήσουμε την σημασία τους.

Το ΔΝΤ προβληματίζεται για τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας στο 2013 και συζητάει ένα πιθανό κούρεμα τους χρέους. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του ΔΝΤ εμείς έχουμε στρατηγική διεκδικήσεων για το χρέος και σχηματοποιημένα εναλλακτικά σχέδια ώστε να μπούμε αμέσως στην καρδιά του προβλήματος και των πιθανών διαπραγματεύσεων;

Πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι για μια πιθανή αλλαγή στάσης των δανειστών.

Ας πάμε στα απλούστερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μας επιβάλλει διαφορετική πολιτική στην φορολόγηση των καυσίμων και ακινήτων.

Η δική μας πολιτική είναι σχεδιασμένη με τρόπο που να μπορούμε να περάσουμε τις θέσεις προβάλλοντας πειστικά επιχειρήματα;

Γιατί ο χειρισμός της τιμολογιακής πολιτικής στην θέρμανση και γενικά η τακτική μας στην πολιτική του Ειδικού Φόρου Καυσίμων είναι τόσο πρόχειρη και ευκαιριακή που δεν πείθει ότι βασίζεται σε σχέδιο η συγκεκριμένη πολιτική αφού κανείς από τους στόχους που ανακάτεψαν την φορολόγηση των καυσίμων δεν είχε αποτέλεσμα.

Ούτε το λαθρεμπόριο αναχαιτίσθηκε. Ούτε η πολιτική επιδότησης του πετρελαίου στα ασθενή εισοδήματα απέδωσε. Ούτε οι σημερινές σκέψεις για παραπέρα ενισχύσεις ιδιωτών για αγορά πετρελαίου πείθουν ότι θα αποδώσουν.

Η Τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για την διαφοροποίηση του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών ώστε να οδηγήσει σε μειώσεις των επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων σε εισφορές στοχεύοντας στην ανάσχεση της ύφεσης.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, τα ελλείμματα και τις εισφορές ή θα αρχίσουμε να κυνηγάμε τους 600.000 αγρότες που δεν πληρώνουν και τους 350.000 επαγγελματίες που πάγωσαν τις εισφορές τους και αυτό είναι όλο;

Υπάρχει πολιτική που να εξισορροπεί την κατάσταση και να πείθει τους δανειστές και την Τρόικα να μην κάνουν αυτό που βλέπουν εκείνοι χρήσιμο για την χώρα μας αλλά το δικό μας σχέδιο;

Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας στην Αμερική, στο Ισραήλ και πριν από καιρό στην Αθήνα με Κινέζους για οικονομικές συνεργασίες, μεταφορά τεχνολογίας, επενδύσεις και σύνδεσης της Ελλάδας με το διεθνές εμπόριο.

Έχουμε σχέδιο για τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε, τις οικονομικές συνεργασίες που επιθυμούμε και τις οικονομικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιμέρους συμφωνίες;

Αυτή την στιγμή οι Όμιλοι που φωνάξαμε να ψάξουν για αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα μας λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις φέρνοντας κεφάλαια χωρίς να γνωρίζουν το φορολογικό καθεστώς και τις επιβαρύνσεις τους και εμείς δείχνουμε ότι μάλλον προτιμούμε να φύγουν αντί να τους δώσουμε σαφείς απαντήσεις.

Εάν λοιπόν και οι ογκώδεις συμφωνίες που υπέγραψε ο πρωθυπουργός με το Ισραήλ περιέχουν υποχρεώσεις που σημαίνουν προσαρμογή της νομοθεσίας μας σε απαιτήσεις των επενδυτών και των επενδύσεων είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε βάσει κάποιου σχεδίου που υπάρχει ή υπογράψαμε χαρτιά μόνο για τις τηλεοπτικές εντυπώσεις.;

Γιατί ειδικά οι Ισραηλινοί δεν κάνουν απολύτως καμιά κίνηση χωρίς να την μελετήσουν και χωρίς σχέδιο με επόμενα βήματα.

Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί η Ελλάδα μέσα στο 2014-2015 θα δώσει διεθνώς τις εξετάσεις της για το πότε θα μπει σε ευθεία και πότε θα σοβαρευτεί σε σημείο που να την υπολογίζει και η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα.

Χρόνο για παιχνίδια, καραγκιοζιλίκια, κωλυσιεργίες και πισωγυρίσματα δεν έχουμε πλέον και δεν πρόκειται να μας δώσουν ούτε οι δανειστές, ούτε οι αγορές, ούτε οι επενδυτές.

Εάν λοιπόν δεν έχουμε σχέδιο και στρατηγική για κάθε βήμα που θα γίνεται είναι καλύτερα να σταματήσουμε μια ώρα νωρίτερα το θέατρο της ηρωικής Ελλάδας με τους πατριώτες πολιτικούς που την οδηγούν έξω από την κρίση γιατί το ρεζιλίκι δεν θα μαζεύεται.

Οι πάντες εκτός Ελλάδος γνωρίζουν ότι οι μόνοι ήρωες του ελληνικού πολιτικού παραμυθιού είναι οι Έλληνες που γονάτισαν και εξαθλιώθηκαν από τα μέτρα που σήκωσαν στην πλάτη τους.

Συνεπώς το μόνο που έχουν να κάνουν οι πολιτικοί, με πρώτη την κυβέρνηση, είναι ένα σχέδιο επιτέλους. Ένα σχέδιο και μια πραγματικά ευφυή και εφαρμόσιμη πολιτική που θα μπορούν να την επιβάλλουν και σε δανειστές και σε αγορές. Τίποτε άλλο.