Του Γιάννη Αγγέλη

Το χρονοδιάγραμμα σχηματισμού κυβέρνησης στην Γερμανία μετά την Κυριακή και η σύγκλιση του επόμενου Eurogroup στα μέσα του Οκτωβρίου φαίνεται να διαμορφώνουν ένα χρονικό περιθώριο μιας σχετικά “ήπιας” διαπραγμάτευσης – έτσι είχε προγραμματισθεί – με την τρόικα για τα υπόλοιπα της αξιολόγησης του καλοκαιριού.

Ο λογαριασμός για το ταμείο του ΓΛΚ από αυτή την μίνι αξιολόγηση είναι ένα δισ. ευρώ μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Μετά όμως αρχίζουν τα …ενδιαφέροντα.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το “Κεφάλαιο” στην αυριανή του έκδοση, εφόσον η αξιολόγηση του “Σεπτεμβρίου”, που στην ουσία θα αρχίσει στον Οκτώβριο, οδηγήσει σε αποδεκτά αποτελέσματα, θα δρομολογηθεί η επόμενη φάση του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα η οποία είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι θα αλλάξει και μορφή και περιεχόμενο (αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο). Τις “αλλαγές” αυτές επηρεάζουν πλέον με βίαιο τρόπο οι πολιτικές εξελίξεις μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της ΧΑ.

Σε επίπεδο EuroWorkingGroup έχουν διαμορφωθεί προτάσεις οι οποίες θα τεθούν στην κρίση κατ΄ αρχάς των υπουργών οικονομικών, αλλά όπως υποστηρίζεται αρμοδίως από στελέχη της Κομισιόν, η πρόταση πριν φθάσει στο Eurogroup θα έχει την ανεπίσημη έγκριση του Βερολίνου και του Παρισιού “και θα περάσει όπως πέρασαν οι ρυθμίσεις στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012…”.

Βέβαια η ευκολία ή δυσκολία της απόφασης αυτής έχει ήδη δύο προαπαιτούμενα, αφενός την εξεύρεση τρόπου να απαλειφθούν τα προβλήματα υπογραφής της νέας μνημονιακής σύμβασης που μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετά την δολοφονία έχουν αλλάξει “παρονομαστή” και αφετέρου να δοθεί το πράσινο φως από το ΔΝΤ το οποίο παραμένει σιωπηρό ως προς την πορεία των πραγμάτων που αφορούν στην βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους.

Ακούγεται ότι στο χρονικό διάστημα που το ΔΝΤ «σιωπά» βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές ζυμώσεις οι οποίες επιχειρούν να πείσουν το ΔΝΤ να δώσει και πάλι στο πράσινο φως, αλλά καμία διαρροή πληροφοριών από το μέτωπο αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα δείξει ότι υπάρχει αποτέλεσμα.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το ΥΠΟΙΚ και η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν καταλήξει σε αποτελέσματα συμβατά με τις απαιτήσεις του ισχύοντος μνημονίου…

Βέβαια η πρόσφατη πολιτική δολοφονία έχει επαναφέρει με βίαιο τρόπο το ενδεχόμενο μεγάλων ανατροπών στα σενάρια που έχουν διαμορφωθεί από πλευράς τρόικα και κυβέρνησης.

Και το γεγονός αυτό είναι πιθανό να επισπεύσει ή να απομακρύνει εξελίξεις που δεν υπήρχαν ως ενδεχόμενο για το επόμενο τρίμηνο.

Στις Βρυξέλλες πάντως διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο ορίζοντας των εξελίξεων θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες και οπωσδήποτε πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου… 

Πηγή:www.capital.gr