Του Paul Hannon

(Dow Jones) – Οι πωλήσεις λιανικής στις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησαν το Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ευμετάβλητες λόγω της υψηλής ανεργίας και της βραδείας ανάπτυξης των μισθών.

Η υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις από τις αγορές και τις κυβερνήσεις στην ΕΚΤ να λάβει μέτρα για να οδηγήσει την ευρωζώνη μακριά από τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό και την παρατεταμένη στασιμότητα. Ενώ οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η πτώση του Σεπτεμβρίου έρχεται ως υπενθύμιση ότι παρά την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η ζήτηση των νοικοκυριών εντός της ευρωζώνης παραμένει αναιμική, και οι πληθωριστικές πιέσεις εξαιρετικά «φιμωμένες».

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι όγκοι των πωλήσεων υποχώρησαν 0,6% από τον Αύγουστο, αν και ήταν υψηλότερα 0,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς 14 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα σημείωναν πτώση 0,4% σε μηνιαία βάση.

Η Eurostat επίσης υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την αύξηση των πωλήσεων τον Αύγουστο στο 0,5% από το 0,7%. Στο τρίμηνο μέχρι το Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν, σε μια ένδειξη ότι η επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Η αύξηση της ανεργίας και τα προγράμματα λιτότητας των κυβερνήσεων έχουν αφήσει την οικονομία της ευρωζώνης να εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές ως πηγή ζήτησης. Η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε σε ιστορικό υψηλό του 12,2% το Σεπτέμβριο. Στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, η πιο πρόσφατη περίοδος για την οποία είναι διαθέσιμα στοιχεία, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,1% για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Eurostat εμφάνισαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μόλις 0,7% στο δωδεκάμηνο μέχρι τον Οκτώβριο, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω από το 2%.

Η μείωση του πληθωρισμού έχει εγείρει προσδοκίες ότι η ΕΚΤ σύντομα θα μειώσει τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 0,5% στο οποίο βρίσκονται. Ωστόσο, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ 22 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ήταν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση στην αυριανή συνεδρίαση.

Η πτώση των πωλήσεων λιανικής ήταν ευρέως εξαπλωμένη σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά ήταν ιδιαιτέρως απότομη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, όπου οι όγκοι υποχώρησαν κατά 2,5% και 6,2% αντιστοίχως.

Πηγή:www.capital.gr