Απογοήτευση επικρατoύσε σε πολλλα στελέχη στο επιτελείο του προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη από την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες για τη σύνταξη του Κοινού Ανακοινωθέντος που θα αποτελέσει τη βάση ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις προσώπων που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση και οι οποίες βρίσκονται εν γνώσει του «Βήματος», εθεωρείτο πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις εντός του 2013, από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά επιμένει να μην αποδέχεται τις τρεις βασικές αρχές για «μία και αδιαίρετη κυριαρχία», μία ιθαγένεια και μία διεθνή νομική προσωπικότητα (τα γνωστά και ως «τρία single»).

Ωστόσο, όπως συμβαίνει διαχρονικά στο Κυπριακό, τα «μπρος – πίσω» στη διαπραγμάτευση είναι πάντως συνεχή και δεν αποκλειόταν, ακόμη και την ύστατη ώρα, μεταβολή των δεδομένων προς το καλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός απεσταλμένος το Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αυστραλός Αλεξάντερ Ντάουνερ, που αναμενόταν να αναχωρήσει από το νησί την Παρασκευή με σκοπό να επανέλθει τον Ιανουάριο, ανέβαλε την αναχώρησή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως και στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα Ηνωμένα Έθνη εμφανίζονται να κατέθεσαν νέα πρόταση που συζητήθηκε με τον «υπουργό Εξωτερικών» των Κατεχομένων Οζντίλ Ναμί και δεν απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

 
Για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε το πρωϊ του Σαββάτου έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να καταθέσουν τις απόψεις του επί της νέας πρότασης, ενώ παράλληλα, εντός της ημέρας, ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ντερβίς Έρογλου. Η «μάχη» γίνεται ουσιαστικά για μία λέξη στη διατύπωση που θα περιγράφει την ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία. 

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι έχει διαφανεί πως η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, χωρίς κοινό ανακοινωθέν, που να καθορίζει ξεκάθαρα το πλαίσιο των συνομιλιών και τη βάση λύσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο πρόεδρος έκρινε ότι πρέπει να διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με τις εξελίξεις, που αφορούν την αναβολή της αναχώρησης από την Κύπρο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και τις διαβουλεύσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Ο Ντάουνερ παράτεινε τη διαμονή του με την ελπίδα να «κλείσει» το κοινό ανακοινωθέν, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η μία κυριαρχία του κοινού κράτους είναι το μόνο «αγκάθι», που εμποδίζει την έκδοση ανακοινωθέντος, με τις δύο πλευρές να φαίνονται αδιαπραγμάτευτες στις θέσεις τους για το ζήτημα.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, είναι να μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να πει στους ελληνοκυπρίους ότι η ομοσπονδία έχει ενιαία κυριαρχία και ο Ντερβίς Έρογλου να διαβεβαιώσει τους τουρκοκυπρίους ότι η ομόσπονδη πολιτεία τους θα είναι πολιτικά ισότιμη και θα χειρίζεται μόνη τις υποθέσεις της.

Η ίδια πηγή ανέφερε εξετάζονται διάφορες εκδοχές για το πώς θα μπορούσε να περιγραφεί η μία κυριαρχία, χωρίς να αναφέρεται ο όρος «ενιαία».

Ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρότεινε η κυριαρχία να περιγράφεται με τον αγγλικό όρο «indivisible» (αδιαίρετη).

Η απόδοση δεν ικανοποίησε τον τουρκοκύπριο, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος αντιπρότεινε τo «insoluble» (αδιάλυτη).

Ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε σε μια λακωνική δήλωση: «Είμαστε το ίδιο μακριά και το ίδιο κοντά».
ΒΗΜΑ