Σχέδιο που δεν απέχει πολύ απ αυτο που επεξεργαζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους παρουσίασε ο Μιχάλης Σάλλας κατά την ομιλία του σε ημερίδα του ΣΕΒ. 

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μεταφοράς των 25 δισ. με τα οποία αμακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες στον ESM, καθώς και σε μεγάλη μείωση επιτοκίου στα διακρατικά δάνεια κατά 50%.

Σύμφωνα με τον Μιάλη Σαλλα με το σύνολο των δράσεων καθώς και με την επιμονή στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την επιστροφή στην ανάπτυξη η Ελλάδα θα μπορέσει να περιορίσει το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Όπως σημείωσε η διαμόρφωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνθηκών βιωσιμότητας του χρέους και αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και την αποκατάσταση αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών, ανοίγοντας το δρόμο για την εξασφάλιση ρευστότητας και με πιο ανταγωνιστικούς όρους, τόνισε

Ένα ρεαλιστικό σενάριο στην κατεύθυνση του να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο με τρόπο πειστικό για τις αγορές – περιοριζόμενο μέχρι το 2020 κάτω του 100% του ΑΕΠ – προϋποθέτει, όπως ανέφερε ο κ. Σάλλας:

– τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50% στο «κρατικό χρέος» (των 210 δισ. ευρώ) καθώς και την εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων μέχρι το 2020,

– τη μετακύληση των 17,5 δισ. ευρώ, που αφορούν την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες από τα 41 δις. ευρώ χρέους που λήγουν το 2014 και 2015 για τουλάχιστον 15 έτη, και

– τη μεταφορά στον ESM (European Stability Mechanism) χρέους 25 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο το ΤΧΣ χρηματοδότησε τα κεφάλαια των 4 συστημικών τραπεζών. Άλλωστε, η αξία των μετοχών, που ουσιαστικά θα κατέχει, αντισταθμίζει ήδη τον κίνδυνο για το ESM, αλλά θα μπορούσε να προβλεφθεί και κάποιου ειδικού τύπου “margin call”. Ακόμα και στην περίπτωση που το επιτόκιο δανεισμού δεν αλλάξει, το χρέος περιορίζεται στο 110% του ΑΕΠ.

Μ. Σάλλας: Έσοδα έως 10 δισ. ευρώ μέσω οριστικής φορολογικής