Του Γιάννη Αγγέλη
 
Χωρίς ίχνος… λεονταρισμών, για το τι πρέπει να κάνει επιστρέφοντας στην Ελλάδα την Κυριακή η τρόικα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμφώνησε χθες με τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι μέχρι παραμονές της επόμενης συνάντησης, η Αθήνα θα έχει κάνει «όλα όσα έχει δεσμευθεί» να κάνει και δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Και θα ξεχάσει μέχρι τότε ότι έρχονται εκλογές…

Βέβαια ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα, να πείσει τους συναδέλφους του ότι το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αρκεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, το «κενό» δηλαδή μέσω του οποίου η τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα άμεσου αποτελέσματος. Οι συνάδελφοί του του «έδειξαν» για άλλη μια φορά την τρόικα, υπενθυμίζοντας ότι αυτή θα καθορίσει το τι θα γίνει με τα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Αθήνα. 

Κάπου εκεί τελειώνει η «συνεννόηση» αφού κανείς δεν ήθελε να απαντήσει στο τι ακριβώς θα συμβεί αν στο δεκαπενθήμερο της διαπραγμάτευσης η τρόικα δεν καταλήξει σε θετικό συμπέρασμα για την 4η αξιολόγηση. 

Τι θα γίνει δηλαδή με την αποπληρωμή των λήξεων ύψους 9 περίπου δισ. ευρώ μέσα στον Μάιο τις οποίες έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πληρώσει η Αθήνα από τον Προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια κανείς δεν θέλησε να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εμφανισθεί τον Μάιο, μέσα στις ευρωεκλογές να έχει «πετύχει»  πρόωρα (για το 2013) πρωτογενές πλεόνασμα αλλά την ίδια στιγμή να είναι έτοιμη για χρεοστάσιο! 

Βέβαια τα λεφτά των δόσεων που εκκρεμούν από το δάνειο του EFSF και του ΔΝΤ, φθάνουν και περισσεύουν για να αποπληρωθούν οι λήξεις των ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες όπως επίσης και να γίνει η εξυπηρέτηση της  δόσης του ΔΝΤ τον Μάιο. 

Αυτά τα παράδοξα χθες στο Eurogroup. 

Το μεγάλο πρόβλημα «συνεννόησης» όμως που αναδείχθηκε χθες δεν είχε να κάνει μόνο με αυτό. Είχε να κάνει κυρίως με το ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ έχει αποφύγει να περάσει από τα αρμόδια όργανά του το θέμα Ελλάδα. Και αυτό γιατί προϋπόθεση για να το συζητήσει είναι να έχει την γραπτή συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωζώνης ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. Και οι επόμενοι δώδεκα μήνες, δηλαδή το 2014 και το 2015 το ΔΝΤ είναι να εισπράξει από την Ελλάδα περί τα 15 δισ. ευρώ από το δάνειο που έχει δώσει. Ποιος θα εγγυηθεί γι’ αυτά τα 15 δισ. ευρώ; 

Τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευθεί ότι όταν έρθει η ώρα θα το κάνει. Τώρα ήρθε η ώρα, αλλά η ώρα αυτή είναι… δύσκολη γιατί είναι μέσα στην προεκλογική περίοδο και κανείς δεν θέλει να βγει στο κοινοβούλιό του και να αναλάβει οικονομική υποχρέωση έναντι της Ελλάδας (αυτό είναι το περιβόητο χρηματοδοτικό κενό 2014/2016) χωρίς να έχει λήξει καν η 4η αξιολόγηση της τρόικα.

Το ΔΝΤ όμως έχει ενημερώσει εδώ και τρεις εβδομάδες, σε κείνη την «μυστική» σύναξη μετά το Εurogroup που δεν φώναξαν τον κ. Στρουνάρα, ότι ο χρόνος αναμονής έχει τελειώσει και ή θα αναλάβει η ευρωζώνη να εγγυηθεί για το χρηματοδοτικό κενό ή το ΔΝΤ θα αρχίσει να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα. 

Πώς; για παράδειγμα πέραν όλων των άλλων και την μη εκταμίευση της δόσης, μπορεί να βγάλει τα δικά του «αποτελέσματα» για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών που ακόμα περιμένουν τα stress test της BlalckRock… Και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Ο χρόνος που έχει η Ευρωζώνη μετράει πλέον ανάποδα και το ΔΝΤ δεν… καταλαβαίνει από ευρωεκλογές. 

Εκεί χθες οι υπουργοί οικονομικών διαπίστωσαν ότι πράγματι υπάρχει «πρωτογενές έλλειμμα» συνεννόησης με το ΔΝΤ και αυτό δεν καλύπτεται ούτε με ένα θετικό αποτέλεσμα της 4ης αξιολόγησης της τρόικα στην Αθήνα.

Πηγή:www.capital.gr