Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα αντικειμενικά  δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις  με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό.

Γιατί, οι θυσίες του ελληνικού λαού και η μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει όλοι -με λάθη, με προβλήματα, με αδικίες, αλλά έχουμε καταβάλλει μια συλλογική προσπάθεια τόσα χρόνια- έχει δώσει καρπούς. Δημοσιονομικούς καρπούς στο πρωτογενές πλεόνασμα και εντυπωσιακές διαρθρωτικές αλλαγές που τις θέλει ο κόσμος. Γιατί ο κόσμος θέλει ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό στην υπηρεσία της ανάπτυξης που να δίνει μάχη για την απασχόληση, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για επενδύσεις.  Άρα έχουμε ένα πολύ ασφαλές πλαίσιο.

Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία εκκρεμούν και τα οποία είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτό που έχει γίνει. Γιατί δε μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου ή από το αν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ. Θα βρεθούν λύσεις για όλα αυτά  τα θέματα.

Λύσεις λογικές υπέρ του καταναλωτή, υπέρ του πολίτη και κυρίως, υπέρ του ανέργου, γιατί μόνο αν γίνουν επενδύσεις θα βρεθεί η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων.

Από την άλλη μεριά, είναι  προφανές ότι η τρόικα κινείται σ’ ένα επίπεδο υπηρεσιακό σε πολύ μεγάλο βαθμό, χρειάζεται μια προσέγγιση -το έχω πει πολλές φορές- πολιτική. Δε θέλουμε πολιτικές χάρες. Θέλουμε μια υπεύθυνη, θεσμική, πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα με αυστηρότητα οικονομική και τεχνική, αλλά να κατανοεί το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Ευρώπη.

Στην Ελλάδα δοκιμάζεται όλη η ευρωπαϊκή πολιτική. Εδώ θα κριθεί αν θα επικρατήσουν ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα ή μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την Ευρώπη που είναι προοδευτική, ανταγωνιστική και δίνει μέλλον στους πολίτες της.

Δημοσιογράφος:Κύριε Πρόεδρε, στο θέμα των τραπεζών, η απόσταση που μας χωρίζει από την τρόικα πόση είναι;

Ευ. Βενιζέλος:Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα στο θέμα των τραπεζών γιατί στο θέμα των τραπεζών υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις. Υπάρχει η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας. Δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κανείς δε μπορεί ν’ αμφισβητήσει την αρμοδιότητα που έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ν’ ασκεί την εποπτεία και να καθορίζει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Έχουμε στη διάθεσή μας επαρκέστατους πόρους, λόγω του δανείου που έχουμε  πάρει και του αποθέματος που έχουμε, άρα οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες, βρίσκονται θα έλεγα σε προνομιακή κατάσταση σε σχέση με τις τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Θέλουμε όμως όλα να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να λειτουργήσουν εκεί που τις θέλουμε. Πού τις θέλουμε; Στο να βοηθήσουν την οικονομία, τις επενδύσεις, να ρυθμίζουν τα δάνεια των ανθρώπων που δε μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αξιοπρεπή και φιλικό τρόπο, να κινηθεί ο τροχός της οικονομίας. Αυτό θέλουμε από τις τράπεζες.

Άρα λοιπόν, δε νοείται διαφωνία στα θέματα αυτά, γιατί υπάρχουν καθορισμένες αρμοδιότητες. Άρα θα βρεθεί λύση από την άποψη αυτή.

Δημοσιογράφος:Αυτό που περιγράψατε πριν είναι ουσιαστικά όμως ότι ζητάμε πίστωση χρόνου γι’ αυτά  τα ελάσσονος σημασίας ζητήματα που περιγράψατε;

Ευ. Βενιζέλος:Όχι, δεν είναι θέμα χρόνου.

Δημοσιογράφος:Τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ευ. Βενιζέλος:Εδώ γίνεται μια συζήτηση η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος στο δημόσιο λόγο, διεθνώς. Δε μπορείς να βάζεις στην ίδια μεριά της πλάστιγγας τις τράπεζες και το γάλα, το οποίο είναι βέβαια πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική κτηνοτροφία.

Δε μπορείς να βάζεις στην ίδια ζυγαριά το γάλα που είναι το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας και το πώς θα γίνει, ας πούμε, η αγορά βιβλίου, η οποία είναι πάρα πολύ  σημαντική για τους βιβλιόφιλους και το ξέρω γιατί εγώ ως Υπουργός Οικονομικών το θέσπισα αυτό το μέτρο, αλλά εν πάση περιπτώσει, τα οικονομικά της μεγέθη είναι πάρα πολύ μικρά και δεν κρίνουν την πορεία της οικονομίας. Δηλαδή είχαμε ύφεση και ανεργία στην Ελλάδα επειδή είχαμε ενιαία τιμή βιβλίου;

Πρέπει κάποια στιγμή να μιλάμε όλοι σοβαρά και να δουν και οι Έλληνες τη μεγάλη δυσκολία που έχουμε διαρκώς, για το παραμικρό. Γιατί τα λόγια έξω απ’ το χορό είναι εύκολα. Όσοι κάνουν παληκαρισμούς και μιλούν με την  εντυπωσιακή άνεση αυτού που δεν ξέρει ή ξέρει και λέει ψέματα ότι η διαπραγμάτευση είναι εύκολη και δεν την κάνουμε γιατί είμαστε «πουλημένοι», «δοσίλογοι» ή «ανεπαρκείς», πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα έχουν δυσκολία επειδή όλη η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς δύσκολους, όλος ο κόσμος.

Και επιπλέον υπάρχει και η πολιτική κρίση, η διεθνοπολιτική κρίση την οποία βλέπετε και η οποία για πρώτη φορά ρίχνει μια σκιά πάνω σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δημοσιογράφος:Συμφωνία πότε βλέπετε;

Ευ. Βενιζέλος:Ελπίζω ότι θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. Αλλά  η συμφωνία έχει νόημα σε σχέση με τις δόσεις που έχουμε, του Μαΐου, κι έχει νόημα να μην επηρεάζει την ψυχολογική ατμόσφαιρα, θα έλεγα, την ατμόσφαιρα γενικότερα και την οικονομική ψυχολογία στην Ελλάδα. Και δεν την επηρεάζει. Αν δείτε πώς κινείται η πραγματική οικονομία, έχει ένα επίπεδο αισιοδοξίας το οποίο είναι το καλύτερο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα λοιπόν, από την άποψη αυτή, πρέπει να διακρίνουμε το ουσιώδες από το επουσιώδες.

Επίσης θέλω να σας πω ότι με εντολή μου, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών συνεργαζόμενες με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, έχουν ετοιμάσει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία και της κρίσης στις ευρωρωσικές σχέσεις που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί.

Γιατί η οικονομία μας η ενεργειακή, η τουριστική, η εξαγωγική, επηρεάζεται απ’ όλα αυτά  κι εμείς θέλουμε να τονώσουμε τον τουρισμό. Για παράδειγμα, για εμάς η ευκολία στη θεώρηση των διαβατηρίων, στη χορήγηση βίζας, έχει πολύ  μεγάλη σημασία για τον τουρισμό. Αυτό δε μπορούμε να το αγνοήσουμε.

Δημοσιογράφος:Μιλήσατε για θέματα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος:Αυτό που κάνουμε είναι ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης. Δε χρειάζεται να μιλήσουμε, αυτό κάνουμε.