Το απόγευμα της Κυριακής είναι το νέο ραντεβού της τριμερούς της τρόικας με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών για να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει μέχρι το βράδυ η συμφωνία με την Τρόικα. Ο σημερινός γύρος συσκέψεων ξεκίνησε στις 11 το πρωί και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από δύο ώρες η τριμερής αποχώρησε από το γραφείο του κυρίου Στουρνάρα, για να μελετήσουν στοιχεία και να εκτιμήσουν την κατάσταση, πριν επιστρέψουν και πάλι το απόγευμα για να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση.

Αν αυτό δεν συμβεί, λένε στην κυβέρνηση, θα έχει φτάσει στο «παρά πέντε» και υπάρχει περίπτωση η Τρόικα να φύγει από την Αθήνα χωρίς να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να επιστρέψει ξανά ή να ακολουθήσει ανταλλαγή email.

Σήμερα, όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, θα μπουν στο τραπέζι και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ  και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Πολύπλοκο γίνεται, όμως, και το θέμα των τραπεζών, μετά και την επιστολή που -σύμφωνα με πληροφορίες- απέστειλε την Παρασκευή στον Γιάννη Στουρνάρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Μία μέρα ακόμα

Μετά από ένδεκα ώρες συσκέψεων το Σάββατο, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής, αν και «τίποτε δεν προδικάζει» -όπως ομολογούν- ότι τελικά θα συμβεί αυτό.

«Υπάρχουν ακόμα θέματα που μπορεί να μπλοκάρουν τη συμφωνία» έλεγε πηγή που μετείχε στις συσκέψεις. «Υπάρχει περίπτωση να φύγει η Τρόικα και να ξανάρθει ή να συνεχίσει τις επικοινωνίες μέσω email. Αν φύγουν, θα έχουμε φτάσει στο «παρά τρίχα» και θα το πουν και οι ίδιοι αυτό».

Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να φύγουν και οι απεσταλμένοι της Τρόικας, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας που ως προεδρεύων του Ecofin θέλει να παραβρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί υπάρχει πιθανότητα να κλείσει η συμφωνία για την Τραπεζική Ενοποίηση στην Ευρώπη, όπως ανέφερε το Σάββατο αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομιών.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι «δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε Κυριακή, αλλά είμαστε κοντά. Από το πρωί ξεκινά νέος γύρος διαπραγμάτευσης… Την Κυριακή το βράδυ θα φτάσουμε πολύ κοντά ή θα κλείσουμε» χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο να φτάσει η συμφωνία και σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αν όχι σήμερα, σε πολύ λίγες ημέρες, αφού θα πρέπει να κλείσουν πολλά εκκρεμή ζητήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «υπάρχει πιθανότητα να πάμε σε συμφωνία με κάποιους αστερίσκους, όπως για τα ενεργειακά, αν και το συγκεκριμένο δεν είναι από τα πιο δύσκολα θέματα. Υπάρχουν ακόμη θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία».

Επιστολή Αλμούνια

Για τις τράπεζες το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Com)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει και της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, ο κύριος Στουρνάρας έλαβε και επιστολή την Παρασκευή από τον αρμόδιο Επίτροπο Αλμούνια που επισήμαινε ότι οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπουν να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των τραπεζών, όμως την δίκαιη τιμή θα την ορίσει η κυβέρνηση.

Προς εξέταση με την Τρόικα είναι και το εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου. Δηλαδή αν μπουν ιδιώτες σε ΑΜΚ με μικρά ποσά, το ΤΧΣ θα καλύψει το υπόλοιπο. Αν μπουν πολλοί, όμως, και πάλι το ΤΧΣ θα διατηρήσει ένα ποσοστό.

«Σημασία έχει το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και να προσελκυθούν επενδυτές» ανέφερε πάντως αρμόδια πηγή της κυβέρνησης, απαντώντας και στο ζήτημα της τιμής που ορίσει  το δημόσιο.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι η νέα φάση για την Ελλάδα θα ξεκινήσει μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος και το Eurogroup του Μαΐου, στο οποίο πιθανότατα να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος

Πυρετός συσκέψεων με την Τρόικα για να κλείσει απόψε η συμφωνία