Το αποτέλεσμα προκαλεί την αντίδραση της Δύσης. ΗΠΑ & ΕΕ απειλούν με κυρώσεις την Ρωσία

Με το συντριπτικό ποσοστό 97% οι κάτοικοι της Κριμαίας τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης της χερσονήσου από την Ουκρανία και της προσάρτησης της στη Ρωσία, σ’ ένα δημοψήφισμα, που επισφράγισε τη διάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ξύπνησε τις αποσχιστικές ορέξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Το δημοψήφισμα, στο οποίο η συμμετοχή ανήλθε στο 82%, διεξήχθη παρουσία χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, που ελέγχουν τη χερσόνησο εδώ και δύο εβδομάδες μαζί με τις φιλορωσικές πολιτοφυλακές.

Κριμαία: To 95,5% των ψηφοφόρων υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

 Η πλειοψηφία των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Κριμαίας δεν αισθάνθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ετών ταύτιση με την Ουκρανία, από την οποία προσαρτήθηκε η χερσόνησος με απόφαση του Νικίτα Χρουστσόφ.

 Στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές προχώρησαν σε εκδηλώσεις επίδειξης ισχύος.

 Στο Ντονέτσκ, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία της εισαγγελίας και στην έδρα των ειδικών υπηρεσιών. Στο Χάρκοβο, εξάλλου, 6.000 διαδηλωτές οργάνωσαν συγκέντρωση-δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία και για την "κυριαρχία" της ρωσικής γλώσσας.

 

 Έκτακτη συνεδρίαση στις 10.00

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση, για να εγκρίνει και επίσημα την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Κριμαία θα ζητήσει σήμερα επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Σέργκι Αξιόνοφ, στον λογαριασμό του στο Twitter κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση. Η Κριμαία αναμένεται να εισαγάγει εντός της επόμενης εβδομάδας το ρούβλι ως δεύτερο νόμισμα, παράλληλα με την ουκρανική χρίβνα.

Εκεχειρία μέχρι την 21η Μαρτίου

Οι Υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν εκεχειρία εντός της Κριμαίας έως τις 21 Μαρτίου. Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν διαταγή να μην εγκαταλείψουν την Κριμαία, αλλά και να μην εξέλθουν από τις βάσεις τους.

Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα από ΗΠΑ και Ε.Ε

Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Δύσης, που το χαρακτήρισαν παράνομο. ΗΠΑ και ΕΕ δήλωσαν πως αγνοούν το δημοψήφισμα, ενώ απείλησαν τη Μόσχα με την άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτυχία των αρχών του Κιέβου να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία «παράνομο και παράτυπο» και «δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν το πρωί στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία καταδίκασαν επίσης ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία απευθύνει η Κίνα. Η πολιτική διευθέτηση, υποδεικνύει, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στη χώρα.

 Η ουκρανική κρίση θα απασχολήσει, εξάλλου, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη.

«Γκάζι» από Ρωσία για ένταξη της Κριμαίας – Κυρώσεις συζητά η ΕΕ