Το κατοχικό καθεστώς απέρριψε ταυτόχρονα τέσσερα αιτήματα για τέλεση θείων λειτουργιών, Πρόκειται για αιτήματα που αφορούν τον ναό Προφήτη Ηλία στην Τύμπου, της Αγίας Μαρίνας στην Τύμπου, της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας και της Αγίας Μαρίνας Κυθρέας.

Εξάλλου, στις 31 Μαΐου και ενώ διεξαγόταν η θεία λειτουργία των Μαρωνιτών στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Κυθρέας, ένας « αστυνομικός » του ψευδοκράτους εισήλθε στο ναό και διέκοψε τη λειτουργία.
Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω συνιστούν παραβίαση του Άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέμα για το οποίο, μεταξύ άλλων, η Τουρκία καταδικάστηκε στις 10 Μαΐου 2001 από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κείμενο : Χαράλαμπος Πετεινός / ιστορικός

Εκδήλωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στο Παρίσι για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα
(Κείμενο στη βάση Ανακοίνωσης (10 Ιουνίου 2014) της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων)

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για προβολή του κυπριακού προβλήματος στο εξωτερικό και με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων εισβολής και κατοχής, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων (Ε.Κ.Δ.) πραγματοποίησε στο Παρίσι εκδήλωση με κεντρικό θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Ελλάδος», στις 3 Ιουνίου 2014, σε συνεργασία με την ελληνική και κυπριακή παροικία και την Πρεσβεία της Κύπρου. Την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκπροσώπησαν στο Παρίσι ο Δήμαρχος Κυθρέας, Δρ Πέτρος Καρεκλάς, και ο Δήμαρχος Ακανθούς, κ. Σάββας Σαββίδης, οι οποίοι απηύθυναν και σύντομους χαιρετισμούς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, κ. Μάριος Λυσσιώτης, ο Πρόεδρος της κυπριακής κοινότητας, κ. Ευαγόρας Μαυρομμάτης, καθώς και άλλα εξέχοντα μέλη της κυπριακής, ελληνικής, αρμενικής και εβραϊκής ομογένειας και πλήθος κόσμου.
Στο «Σπίτι της Ελλάδος» παρουσιάστηκε μεταφρασμένη στα Γαλλικά, η έκθεση φωτογραφίας της Ε.Κ.Δ. με τίτλο: «Η καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού της Κύπρου από την Τουρκία. Η τραγωδία συνεχίζεται…». Η παρουσίαση της έκθεσης στη Γαλλία είναι η πρώτη σε γαλλόφωνο κοινό και επιδιώχθηκε λόγω των καλών σχέσεων που παραδοσιακά έχουν οι δύο χώρες, αλλά και λόγω του ότι στο Παρίσι είναι η έδρα της UNESCO.

Σε συνδυασμό με την παρουσίαση της έκθεσης, στην εκδήλωση μίλησε για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα ο Κύπριος ακαδημαϊκός, Δρ Ανδρέας Χατζησάββας από την κατεχόμενη Λάπηθο, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γαλλία, ενώ προβλήθηκε και το φιλμ της Ε.Κ.Δ. «Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία» σε σενάριο και σκηνοθεσία Άννας Μαραγκού και Μιχάλη Γεωργιάδη. Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία καθώς κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον όχι μόνο Ελλήνων και Κυπρίων που ζουν στο Παρίσι, αλλά και Γάλλων που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων είναι να συνεχίσει να προβάλλει στο εξωτερικό το ζήτημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά και την αδικία που συντελείται εδώ και σαράντα χρόνια στο νησί μας μέχρι την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Πηγή