Ομιλία Νίκου Κουτσού για τον προϋπολογισμό του 2015

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 2014 σηματοδοτήθηκε από τρία γεγονότα: το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου, την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τη Βρετανία για τις Βάσεις.

Το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, το οποίο αντί να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο και τις αρχές λύσης του Κυπριακού, ενίσχυσε τις Τουρκικές θέσεις για διαμελισμό της κυριαρχίας και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προδιέγραψε τον ακρωτηριασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που κατοχυρώνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να διασφαλιστεί η Διζωνικότητα που οδηγεί σε δύο χωριστά κράτη με διασφαλισμένο αμιγή εθνικό πληθυσμό στη ρατσιστική λογική Απαρτχάιντ.

Είχαμε, ως Συμμαχία Πολιτών, προειδοποιήσει ότι η εκβιαστική επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς τη διαμόρφωση θετικών συνθηκών και προϋποθέσεων, η δογματική και τυφλή εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και η υποβάθμιση των σχέσεων μας με παραδοσιακά φιλικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ρωσία θα φέρουν την πλευρά μας σε δυσμενή θέση. Προειδοποιήσαμε ακόμα πως η εμπλοκή στη χρεοκοπημένη πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, όχι μόνο δεν θα εξευμενίσει την Τουρκία αλλά θα την αποθρασύνει. Δυστυχώς οι εξελίξεις έχουν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.

Οι συνομιλίες είχανε καταλήξει σε αδιέξοδο πολύ πριν την εισβολή του Barbaros στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι διαδικαστικά αλλά επί της ουσίας αφού οι προτάσεις της Τουρκικής πλευράς αποσκοπούσαν σε δύο χωριστά κράτη υπό την ομπρέλα μιας Συνομοσπονδίας και όχι σε μια υγιή Ομοσπονδία. Η Τουρκική πλευρά έθεσε από την αρχή ταυτόχρονα σε εφαρμογή το Πλάνο Β’ που είχε σχεδιάσει για δύο χωριστά κράτη. Αυτό τον στόχο εξυπηρετούσε η Πρόταση Έρογλου για οδικό χάρτη των συνομιλιών.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για τη διεξαγωγή ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί προσπάθεια για επέκταση της κατοχής από το βόρειο έδαφος στη νότια θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα τα οποία στη συνέχεια θα επιβάλει ως βασικές συνισταμένες της λύσης. Όπως ακριβώς έκανε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες ήταν ορθή και επιβαλλόμενη. Δυστυχώς, όμως, όχι αρκετή. Δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα άλλα μέτρα αντίδρασης μας που είχαν συζητηθεί στις Συσκέψεις των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος. Ως αποτέλεσμα αυτής της Κυβερνητικής αδράνειας οι πιέσεις στρέφονται προς την πλευρά μας για επάνοδο στις συνομιλίες, ενώ η Τουρκία απειλεί και με γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι συμμάχοι της Τουρκίας μας πιέζουν με διάφορες φόρμουλες για εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού. Τυχόν υπαναχώρηση της Κυβέρνησης, θα μετατρέψει το θέμα του Φυσικού Αερίου από κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτικό ζήτημα και θα μας εγκλωβίσει στη μη εκμετάλλευση του χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Για μιαν ακόμα φορά, αποδείχθηκε η μεγάλη αδυναμία της Ελληνικής πλευράς: η έλλειψη ολοκληρωμένης διεκδικητικής στρατηγικής. Η όλη πολιτική μας και η διαχείριση της σημερινής κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία, γίνεται χωρίς στόχους, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς πυξίδα. Προτείναμε την άμεση σύσταση Ομάδας Διπλωματών και Εμπειρογνωμόνων για το σχεδιασμό Μέτρων Ισοδύναμου Στρατηγικού Αποτελέσματος, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενέργεια της Τουρκίας. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και εμείς να αντιδρούμε σπασμωδικά με αυτοσχεδιασμούς.

Προειδοποιούμε ότι επανέναρξη των συνομιλιών στις δεδομένες συνθήκες, με δεδομένες τις ακραίες επεκτατικές και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας αλλά και την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, θα μας οδηγήσουν σε φοβερό κλοιό πιέσεων και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Εκείνο που επιβάλλεται είναι η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής και η δημιουργία από μέρους μας νέων δεδομένων με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ελπίζουμε ότι με την αποκατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάληψη των καθηκόντων του με τις αρχές του νέου χρόνου, θα γίνει επιτέλους και η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που αποφασίστηκε πριν από έξι μήνες με στόχο τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής μας στο Κυπριακό. Ελπίζουμε ακόμη ότι όσες πολιτικές δυνάμεις δημόσια ζητούν νέα στρατηγική αυτό θα στηρίξουν και εντός του Εθνικού Συμβουλίου αποφεύγοντας τη διγλωσσία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Κρατικός προϋπολογισμός είναι η συλλογική απόφαση ως προς το πώς και που θα δαπανήσουμε τις εισπράξεις από τις φορολογίες που το Κράτος βάζει στους κατοίκους αυτού του τόπου. Ο προϋπολογισμός του Κράτους δείχνει την κατεύθυνση και την πρόθεση της Κυβέρνησης όσον αφορά στην αξία που προσδίδει στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο 2ος Μνημονιακός Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης συνεχίζει να αγνοεί, την ανάγκη για αναπτυξιακές δαπάνες, οι οποίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους μειώνοντας ταυτόχρονα και τις δαπάνες τους κράτους σε κοινωνικές παροχές.

Στο 2ο Μνημονιακό Προϋπολογισμό, η όλη προσπάθεια εστιάζει ακόμη περισσότερο στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Απουσιάζει η στήριξη σε ιδιωτικές επενδύσεις και σε εξαγωγές και δυστυχώς δεν γίνεται η παραμικρή προσπάθεια για να δοθούν ανάσες στους Κύπριους φορολογούμενους.

Εδώ και 22 μήνες η Κυβέρνηση, αυξάνει τις φορολογίες καθ’ υπόδειξη της Τρόικα. Ούτε ένα σχέδιο για φορολογική ελάφρυνση των πολιτών δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής. Τους πολίτες που τόσο πολύ λοιδορεί ο Υπουργός Οικονομικών, αφού όπως λέει όλοι αυτοί ξόδευαν πέραν των δυνατοτήτων τους.

Ο Υπουργός Οικονομικών μας λέει ότι το Μνημόνιο επιτυγχάνει τους στόχους του, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις πολλές και ψηλές φορολογίες που πληρώνει ο Κύπριος πολίτης. Ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι, αφού μόλις τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν οι άνεργοι κατά 7,000. Ταυτόχρονα, την ώρα που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της και τις απειλές της σε βάρος της Κύπρου, η Κυβέρνηση διατηρεί τις αμυντικές δαπάνες.

Γέμισε η Κύπρος φτώχια, δυστυχία, κοινωνική εξαθλίωση και ταπείνωση και η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι lifestyle.

Μήπως η Βουλή για μια ακόμη φορά περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και δεν θέλει να καταλάβει τις δυνατότητες της αλλά ούτε και να αναλάβει τις ευθύνες της; Η Συμμαχία Πολιτών κατάθεσε σωρεία προτάσεων όπως η μείωση των επιτοκίων, η απαγόρευση επιβολής τόκων υπερημερίας, η υποχρεωτική αναδιάρθρωση δανείων πριν την οποιαδήποτε εκποίηση ακινήτων, και πολλά άλλα.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα δεν διεκδικεί, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δεν μάχεται όσο θα έπρεπε για την Κύπρο και τους πολίτες της, οι οποίοι πληρώνουν τον λογαριασμό της υποδούλωσης της Κυβέρνησης στην Τρόικα.

Στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό ακούσαμε πολλά. Μεταρρύθμιση, βέλτιστες πρακτικές, μετατροπή προϋπολογισμού από προϋπολογισμό εισροών σε προϋπολογισμό αποτελεσμάτων, στρατηγικό σχεδιασμό στα υπουργεία και αξιολόγηση στην βάση προκαθορισμένων δεικτών απόδοσης. Τίποτα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, από όλα αυτά φοβούμαστε ότι δεν θα εφαρμοστεί. Προθέσεις πολλές, πράξεις τίποτα.

Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση αλλά εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής συνοχής δεν σημαίνει μείωση των συντάξεων. Πραγματικά πιστεύει η κυβέρνηση ότι με το να μειώσει την σύνταξη των πιο φτωχών Κυπρίων πολιτών- το λένε στόχευση- θα εξοικονομήσει λεφτά όταν για κάθε ευρώ που ξοδεύει ο κάθε συνταξιούχος η κυβέρνηση έχει έσοδα είτε από φορολογίες κατανάλωσης, από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων από λιγότερες δαπάνες σε ανέργους και πολλά άλλα; Μήπως η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την πολλαπλασιαστική δύναμη των δαπανών του κράτους και τα επιπρόσθετα οφέλη που έχει το κράτος από την οικονομική δραστηριότητα της πραγματικής οικονομίας;

Περίπου 67,000 συμπολιτών μας είναι άνεργοι, και άλλες 57,000 εργάζονται με μερική απασχόληση, δηλαδή 124,000 συμπολίτες μας ψάχνουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, και αυτός ο προϋπολογισμός απλούστατα τους ζητά να κάνουν και άλλη υπομονή. Μήπως η κυβέρνηση πραγματικά αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει για να μειωθεί η ανεργία;

Αναγνωρίζουμε, ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, οι σχέσεις δημοσίων εσόδων και δημοσίων δαπανών δείχνουν θετικά πρόσημα. Ξέρετε, το εύκολο είναι να κόβεις και να φορολογείς από τους μη έχοντες ,και το δύσκολο είναι να φορολογείς την υπερκατανάλωση και τον υπερπλουτισμό των εχόντων.

Ως Συμμαχία Πολιτών δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την κατανομή των αποκοπών στις κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι συμπολίτες μας λήπτες δημοσίου βοηθήματος και οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και την κατανομή των φορολογιών με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας άτομα τα οποία είναι άνεργα ή έχουν χαμηλά εισοδήματα και η ακίνητη περιουσία τους δεν τους προσφέρει κανένα έσοδο και το Κτηματολόγιο ανεβάζει την φορολογική αξία της στα ύψη.

Ως Συμμαχία Πολιτών, βλέπουμε μια σειρά από κίνδυνους οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η πιστωτική στενότητα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κύριοι εμπορικοί μας εταίροι όπως η Ελλάδα και η Ρωσία καθώς και η όλο και αναβαλλόμενη μεταρρύθμιση στο δημόσιο. Όντως η κυβέρνηση δεν βιάζεται και δεν φαίνεται να προβληματίζεται για την κρισιμότητα των καιρών. Η δικής της απραξία θα κοστίσει στον Κύπριο πολίτη, όπως κόστισε η απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το μέλλον δεν φαίνεται να είναι καλύτερο. Μέχρι το 2017, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 10% χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αύξηση του ΑΕΠ. Αυτή η συνεχής φορολόγηση θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Εκτίμηση μας είναι ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει στην προσφιλή της μέθοδο αυξήσεων των εσόδων της, με τις φορολογίες και τις αποκοπές από συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Για αυτούς τους λόγους, ως Συμμαχία Πολιτών θα καταψηφίσουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015