"Ο Α. Σαμαράς εξέπληξε τις αγορές" την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε την επίσπευση της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας , φέρνοντας σε δίνη τις αγορές, που ήδη ανησυχούν", αναφέρει ο αμερικανικό δίκτυο CNBC.  

Η ψηφοφορία, γράφει το CNBC,θεωρείται ως τεστ εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας. Το αμερικανικό δίκτυο συνεχίζει, αναφέροντας ότι "η αιφνιδιαστική κίνηση του Α. Σαμαρά αντιμετωπίστηκε ως μια ριψοκίνδυνη προσπάθεια να αιφνιδιάσει την ισχυρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι αν και ο ρόλος τουπροέδρου της Δημοκρατίας είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, "μια ήττα για τον υποψήφιο του Σαμαρά, σημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι βέβαιες" και συνεχίζει το CNBC, αναφέροντας ότι αν συμβεί αυτό (αν χάσει ο κ. Σαμαράς), υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα το κόμμα του κ. Σαμαρά να χάσει τις εκλογές, καθώς οι ψηφοφόροι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τους διεθνείς δανειστές στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης.

Το CNBCκαταγράφει τις ανησυχίες ων ευρωπαίων αξιωματούχων για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία -με αναφορά στα όσα είπε προ ημερών ο Jean Claude Juncker-, ενώ αναφέρεται και στην επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών Μοσκοβισί στην Αθήνα.     

Δείτε το βίντεο του αμερικανικού δικτύου ΕΔΩ