Από τον Γενικό διευθυντή της τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών

Γνωρίζετε τον Jaime Caruana; Ίσως θα έπρεπε, καθώς αποτελεί την ηγετική μορφή ενός εξαιρετικά ισχυρού οργανισμού. Διατηρεί τη θητεία του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών από το 2009, με τη θητεία του να ολοκληρώνεται το 2017.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του κεντρικά σχεδιαζόμενου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα σχόλια και οι προειδοποιήσεις του Jaime Caruana δεν θα πρέπει υπό αυτό το δεδομένο να περνούν απαρατήρητα από κανέναν μας..

Πρόσφατα, προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλέον υπό πολλούς τρόπους “περισσότερο ευάλωτο” από ότι λίγο πριν από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού Lehman Brothers: αυτό και μόνο το σχόλιο σημαίνει αυτόματα συναγερμό. αυτή-είναι-η-πραγματική-κρίση-οι-λαοί-αυτοκτονούν-και-οι-τραπεζίτες-αυγατίζουν-τις-περιουσίες-τους

Μιλώντας σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Caruana έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι: «είναι δύσκολο να αποφευχθεί η αίσθηση μίας ανησυχητικής αποσύνδεσης μεταξύ της ανόδου των αγορών και των υφιστάμενων παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων», σημειώνοντας ότι «οι αγορές θα συνεχίσουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την παράλογη στάση τους».

Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν για αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση: η συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει αποσυνδεθεί πλήρως από την οικονομική πραγματικότητα, και δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που θα πραγματοποιηθεί μία μαζική «διορθωτική κίνηση».

Γιατί όμως ο Διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή για να ανακοινώσει μία τόσο τρομακτική προειδοποίηση; Μήπως γνωρίζει κάτι που κανείς από εμάς δεν μπορεί να γνωρίζει;

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στην Telegraph, o Caruana εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος για το τρέχον κλίμα ευφορίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε συνδυασμό με τα ολοένα και αυξανόμενα επίπεδα χρεών.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι πλέον το ίδιο ευάλωτη με μία χρηματοπιστωτική κρίση όσο ήταν το 2007, με τον επιπρόσθετο κίνδυνο ότι πλέον οι δείκτες χρέωσης ή δανειακής εξάρτησης είναι πολύ υψηλότεροι και οι αναδυόμενες αγορές έχουν επίσης επηρεασθεί εντονότατα», ήταν η προειδοποίηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Ο Jaime Caruana δήλωσε ότι οι επενδυτές αγνοούν τον κίνδυνο της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής εν μέσω της αδηφάγου επιδίωξης τους για κέρδη και αποδόσεις.

“Οι αγορές λαμβάνουν υπόψιν τους μία πολύ περιορισμένη γκάμα πιθανών αποτελεσμάτων. Έχουν πειστεί ότι οι νομισματικές συνθήκες θα παραμείνουν χαλαρές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα’’, δήλωσε ο Caruana στην Telegraph, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη μαζική ανατροπής του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κλίματος.

Πηγή

Δείτε εδώ τις ομιλίες τους Jaime Caruana